Smrtni davek

Krvavi dnevi v gorah: alpinist zdrsnil v smrt, še devet poškodovanih

B.K.
22. 8. 2021, 08.48
Posodobljeno: 22. 8. 2021, 08.48
Deli članek:

Gorenjski policisti in reševalci so imeli te dni kopico dela s ponesrečenci v gorah.

Bobo
Fotografija je simbolična.

V gorah se je v zadnjih dveh dneh zvrstila serija nesreč, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Ekipa za helikoptersko reševanje je v petek najprej posredovala na Vrtači, kjer je rešila dva nepoškodovana planinca. Na poti od Cojzove koče proti Suhadolniku pa se je huje poškodovala planinka, ki je padla čez balvan. Gorski reševalci so jo uspešno rešili.

V zgodnjih jutranjih urah v soboto se je v Bohinju huje poškodovala jadralna padalka, ki je letela v tandemu. Kasneje se je na Krvavcu poškodoval še en jadralni padalec.

Okoli 11. dopoldanske ure se je v severni triglavski steni smrtno ponesrečil alpinist. Padel je s Tržaške smeri, reševalci pa mu kljub hitremu in obsežnemu posredovanju niso več mogli pomagati.

Ob drugi popoldanski uri je lažje poškodbe na območju Triglava utrpel planinec, na katerega je padel kamen. Popoldne pa se je poškodoval še en alpinist, ki je padel pod vrhom Dolge Nemške smeri. Odlomil naj bi se mu oprimek.

Dva poškodovana so reševali tudi na območju Travnika in pod Ukancem. V prvem primeru je šlo za alipinista, v drugem za planinko.

Gorenjski policisti ob tem vse hribolazce opozarjajo, da naj bodo pozorni na mnoge nevarnosti, ki se skrivajo v gorah. Najpogostejši razlogi za gorske nesreče so padci, zdrsi, padajoče kamenje, v zadnjem obdobju pa tudi precej odlomov oprimkov v plezalnih smereh. Na nekatere nevarnosti človek lahko vpliva, na druge ne, zato je potrebno biti odgovoren in previden.”Prilagodite se gori, ona se vam ne bo,” modro zaključujejo gorenjski policisti.