Dilema tretjega odmerka

Nemški virolog: Poživitveni odmerek jeseni za večino ne bo potreben

S.R.
19. 8. 2021, 08.43
Deli članek:

Eden najbolj znanih nemških »koronavirusnih« strokovnjakov Christian Drosten meni, da večina državljanov jeseni ne bo potrebovala poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19.

Profimedia
Christian Drosten meni, da je tretji odmerek smiseln, a le za del populacije z najvišjim tveganjem.

49-letni virolog z berlinske univerzitetne klinike Charite je pojasnil, da bo poživitveni odmerek potreben le za starejše osebe in nekatere rizične skupine, pri katerih bolezen covid-19 zaradi zdravstvenega stanja predstavlja večje tveganje. »Zaščita, ki jo nudijo cepiva proti covidu-19, je precej višja ob zaščite v primeru cepiv proti gripi,« je po poročanju nemškega tabloida Bild pojasnil virolog Christian Drosten, ki v bližnji prihodnosti ne pričakuje pojava nove različice sars-cov-2, proti kateri bi bila cepiva povsem neučinkovita.

»Po šestih mesecih raven protiteles, ki jo pridobimo s cepljenjem, znatno upade, zlasti pri najstarejših,« je dejal in dodal, da bodo v posebnih situacijah, kot so domovi za starejše, poživitveni odmerki potrebni. Po njegovem mnenju je kaj takega kljub hudem pomanjkanju cepiv drugod po svetu sprejemljivo, a bo pri preostalem delu prebivalstva na neki točki morda treba postaviti starostno mejo, nad katero je poživitveni odmerek še smiseln. Poudaril je, da bo jeseni v prvi vrsti ključno precepiti starejše od 60 let, ki se sploh še niso cepili.

V Izraelu sicer starejše prebivalce že nekaj časa cepijo s tretjim odmerkom, enako je včeraj napovedala ameriška vlada, ki bo cepljenje s tretjim odmerkom začela septembra. Po navedbah vodje posvetovalne skupine za cepljenje Bojane Beović bomo poživitveni odmerek uvedli tudi v Sloveniji, in sicer za vse imunsko oslabele posameznike, ki so se na prva dva odmerka cepiva slabše odzvali, in za skupine, ki so v nevarnosti za hujši potek bolezni. Prej bodo počakali na odločitev Evropske agencije za zdravila (Ema), ki še čaka na Pfizerjevo prošnjo za odobritev tretjega odmerka.

Odločitev »bogatejših držav,« da bodo svojim državljanom nudile poživitveni odmerek, so na drugi strani včeraj kritizirali v Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO), kjer so naglico na področju cepljenja s tretjim odmerkom v času, ko milijoni ljudi po svetu še vedno čakajo na prvi odmerek, močno obsodili. Potezo so primerjali z razdeljevanjem rešilnih jopičev ljudem, ki jih že imajo, medtem ko so mnogi še vedno brez.