Preko Slovenije v Italijo

Kriminalisti stopili na rep dobro organizirani skupini tihotapcev ljudi

B.K.
19. 8. 2021, 08.52
Posodobljeno: 19. 8. 2021, 09.48
Deli članek:

Koprski policisti so v začetku avgusta z zaključno akcijo zaključili dlje časa trajajočo kriminalistično preiskavo zoper kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s tihotapljenjem nezakonitih prebežnikov iz območja Bosne in Hercegovine preko Hrvaške in Slovenije v Italijo. Preiskava je potekala v sodelovanju z italijanskimi in hrvaškimi varnostnimi organi.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Kriminalno združbo je sestavljalo šest oseb, starih od 20 do 43 let. Štirje so državljani Slovenije, doma z območja Kranja ali Ljubljane, eden je državljan BiH in eden državljan Kosova.

V zaključni akciji so preiskovalci izvedli dve hišni preiskavi na območju Ljubljane in prijeli dva osumljenca, od katerih je eden bil že več let aktiven pri tihotapljenju prebežnikov, zaradi česar je bil leta 2019 že obsojen. Po pogojnem izpustu je nadaljeval z izvrševanjem enakih kaznivih dejanj. V hišnih preiskavah so policisti našli tudi manši zavitek prepovedane droge in nekaj drugih predmetov, ki bodo pomembni v nadaljevanju kazenskega postopka.

Tihotapljenje ljudi so osumljeni dobro organizirali. Uporabljali so najeta vozila, večinoma kombije, ki so si jih izposodili pri različnih podjetjih v Ljubljani in okolici. Vozilo, s katerim so tihotapili ljudi, je vedno spremljala tako imenovana predhodnica. Tihotapci so prebežnike oskrbovali tudi s hrano, pijačo in svežimi oblačili.

V obdobju preiskave so osumljenci preko Slovenije v Italijo skušali pretihotapiti najmanj 17 prebežnikov, državljanov Bangladeša, Iraka, Irana in Afganistana. S tem delom so zaslužili med 68.000 in 85.000 evrov, plačani pa so bili različno. Cena tihotapljenja od BiH do Italije je namreč znašala od 4000 pa do 5000 evrov po osebi, medtem ko je cena prevoza od Hrvaške preko ozemlja Slovenije do Italije znašala približno 350 evrov po osebi. Nezakoniti prestopi slovenske državne meje so bili izvršeni na območju Podgorja, Cerknice in Velike Doline.

Koprski kriminalisti nadaljujejo s pregledovanjem in vrednotenjem zaseženega dokaznega gradiva.

V Sloveniji je za prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države zagrožena zaporna kazen v trajanju od treh do petnajstih let in denarna kazen.