Jesen v Evropi

Muraši v Fazaneriji v boj za 3,63 milijona evrov

S.R./STA
19. 8. 2021, 07.28
Posodobljeno: 19. 8. 2021, 07.44
Deli članek:

Mura bo ne glede na izzid dvoboja z graškim Šturmom jesen preživela v Evropi, to je že znano, a njihov cilj je uvrstitev v evropsko ligo, ki bi v klubsko blagajno natočila precej več goriva.

Aleš Cipot
Trening Mure v Renkovcih.

Murskosobočane čaka nov vroč dan. Temperatura bo naraščala vse do 20. ure, slabi dve uri trajajočega vrhunca, ko se bodo domači nogometaši udarili z avstrijskim Sturmom iz Gradca. Nogometaši Mure namreč na prvi tekmi zadnjega kroga kvalifikacij lovijo nastop v skupinskem delu evropske lige. 

Slovenski državni prvaki so letošnjo evropsko pot začeli v kvalifikacijah za elitno ligo prvakov. V prvem krogu so s skupnim izidom 6:0 zanesljivo ugnali severnomakedonsko Škendijo. V drugem krogu je bil po dveh zahtevnih obračunih s končnim izidom 3:1 boljši bolgarski Ludogorec, zaradi česar so se Sobočani preselili v kvalifikacije za evropsko ligo. Mura je v tamkajšnjem tretjem krogu glavni korak proti evropski jeseni naredila proti litovskem Žalgirisu, ki ga je v skupnem izidu ugnala z 1:0, potem ko je v gosteh za zmago, vredno skoraj tri milijone evrov, zadel kapetan Žiga Kous.

Nina Klement
Po Murski Soboti visijo zastave Mure.

Razlika, težka slab milijon evrov

Kakorkoli se bo namreč že končal obračun s Sturmom, bodo jesen aktualni državni prvaki preživeli v Evropi. To jim bo uspelo kot drugemu slovenskemu klubu, potem ko je večkrat slast igranja v skupinskih delih evropskih tekmovanj izkusil Maribor, nazadnje v sezoni 2017/18 v ligi prvakov.

Uvrstitev v evropski ligo bi klubu iz Fazanerije prinesla natanko 3,63 milijona evrov, medtem ko bi bil poraz in nastop v konferenčni ligi vreden 2,94 milijona evrov.

Pred črno-belimi pa je zelo zahtevna naloga v podobi avstrijskega Sturma. Nogometaši iz Gradca so sezono avstrijskega prvenstva začeli sijajno in po začetnem porazu proti Salzburgu (1:3) nanizali tri zanesljive zmage proti Wolfsbergerju (4:1), Altachu (3:1,) v zadnjem krogu konec tedna pa so ugnali še LASK (3:1). Na drugi strani je forma Mure precej bolj nestanovitna. V domačem prvenstvu so varovanci Anteja Šimundže še brez zmage na predzadnjem devetem mestu.