Kvaliteta in varnost

Na Hrvaškem ugotavljajo, da so gostje pripravljeni plačati več

R.T.
18. 8. 2021, 11.26
Posodobljeno: 18. 8. 2021, 11.29
Deli članek:

Letošnja turistična sezona na Hrvaškem je v primerjavi z lansko uspeh.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na Hrvaškem so do danes imeli 55,3 milijona turističnih nočitev, ker je za približno milijon več kot pa v celotnem lanskem letu. Več je tudi turistov, in sicer letošnja številka za 1,2 milijona prekaša lanskoletno: od začetka leta jih je Hrvaško obiskalo 9 milijonov.

Od 55,3 milijona nočitev jih 46,6 milijona odpade na tuje, 8,7 milijona pa na domače turiste.

Trajnostni turizem

Kot je sporočila hrvaška ministrica za turizem Nikolina Brnjac, želijo z uspešno turistično sezono nadaljevati, zato je pozvala vse, da spoštujejo epidemiološke ukrepe, s čimer bodo postavili temelje za prihodnje leto ter za nadaljnji razvoj hrvaškega turizma.

Ocenila je tudi, da je letošnje leto pokazalo, da sta varnost in kvaliteta odločilni pri izbiri destinacije in da so gostje za to pripravljeni plačati več. »Navsezadnje je naš cilj trajnostni turizem, pri katerem ni poudarek na številu turistov, ampak na kakovosti, na turistih, ki koristijo več ponudbe v destinacijah in s tem porabijo več, kar bo še dodatno spodbudilo nove naložbe v turizem,« je še povedala ministrica.

Največ v Istri

V primerjavi z istim obdobjem lani so zabeležili za 46 odstotkov več prihodov in 37 odstotkov več nočitev; letošnja bera, kar se tiče turistov, predstavlja 61-odstotkov tiste iz leta 2019, število nočitev pa 72 odstotkov nočitev v istem obdobju tistega leta.

Trenutno je na Hrvaškem več kot milijon turistov – največ jih je iz Nemčije, Poljske, Slovenije in Italije. Od regij v tem pogledu še vedno prednjači Istra, sledita ji Primorsko-goranska in Splitsko-dalmatinska županija.