Razprava o pismu

Bo NSi še lahko del katere vlade, ki je ne bo vodila SDS?

R.T.
18. 8. 2021, 11.17
Posodobljeno: 18. 8. 2021, 11.35
Deli članek:

Delovanje vladne stranke je kritiziral drugi mož LMŠ.

Bobo
Nova Slovenija

Prvi mož LMŠ Marjan Šarec je v četrtek objavil pismo, v katerem opozicijske SD, Levico in SAB poziva k usklajenemu nastopu na volitvah in oblikovanju programske koalicije, ki bi se še pred volitvami zavezala k skupnim osnovnim programski točkam.

Šarec v pismu predlaga, da se omenjene opozicijske stranke zavežejo k “normalizaciji Slovenije” v skladu z ustavnimi temelji in vrednotami; oblikovanju skupne vlade brez strank, ki zdaj sodelujejo z SDS; ločenih nastopih na volitvah; in pripravi skupnih programskih usmeritev.

Dan za tem so se na pismo odzvali tudi v vladni NSi, kjer so zapisali, da so politiki “dolžni iskati točke, ki nas povezujejo, in politične stranke moramo znati presegati razlike v dobro Slovenije.” Šarčevo pismo po njihovem mnenju “ne prispeva h krepitvi demokratičnega dialoga in vrednot”, kaže pa tudi na to, da se pri LMŠ “iz nedavnega klavrnega razpada njihove vlade niso veliko naučili”. "Če želimo po prihodnjih volitvah oblikovati trdno in razvojno vlado, bo potrebno povezovanje in sodelovanje. Nova Slovenija je na to pripravljena," so še zapisali v odzivu.

Bobo
Damir Črnčec in Marjan Šarec.

Na zapisano se je danes na Twitterju odzval Damir Črnčec, desna roka Marjana Šarca. Za NSi ni imel lepih besed. Stranko je obtožil, da podpira “uničevalsko vlado, ki napada medije, STA, tožilstvo, sodstvo,...” Ocenil je, da je NSI del “nesposobne vlade, ki je zafurala epidemijo, ki je kriva za nepotrebne smrti, korupcijo,” skupaj s preostalima koalicijskima strankama pa da “škodljivo kadruje in izčrpava gospodarstvo. Oni so del problema in ne rešitev,” je zaključil.

Slovenski mediji so sicer pred dnevi ugibali, da naj bi o prihodnjem sodelovanju z NSi razmišljali predvsem v SD, a je poslanec Matjaž Nemec to pred dnevi zavrnil. “Mislim, da je razlika med Socialnimi demokrati in Novo Slovenijo bistveno večja, kot je razlika med LMŠ in NSi. Za nas je v sedanji situaciji skoraj nemogoče razmišljati o sodelovanju s tistimi, ki podpirajo vlado, proti kateri se mi borimo,” je dejal Nemec.

Vse bolj se zdi, da je politična usoda NSi vezana na največjo parlamentarno stranko. A na tem mestu bi utegnilo biti pametno Šarcu ponoviti njegove lastne besede, ki jih je izrekel pred prejšnjimi olitvami: “Dokler zajec teka po gozdu, ne kuriš ražnja”. Kako bodo danes opozicijske stranke po prihodnjih volitvah skušale sestaviti vlado bo namreč odvisno od volilnih rezultatov.