Izgubljeni desetletji

Talibani že blizu Kabula! Zakaj jim je uspel tako hiter prodor?

G.G.
14. 8. 2021, 21.46
Posodobljeno: 15. 8. 2021, 08.27
Deli članek:

Po umiku vojske ZDA in propadu pogovorov med afganistansko vlado in voditelji talibanov slednji ekspresno zavzemajo državo, ki je v vojni ali na robu vojne že pol stoletja.

Profimedia
V nekaterih mestih prebivalci niso bežali pred talibani. Eno od teh je Ghazni.
Zahodne sile se v Kabulu pospešeno pripravljajo na evakuacijo, zlasti diplomatskih predstavništev. Američani so v ta namen nazaj v Afganistan poslali 3000 svojih vojakov. Podobno so se odločili tudi Britanci.

Skrajno konservativni talibani so v soboto zavzeli ključno mesto na severu Mazar-i-Šarif,  eno večjih v državi, v nedeljo pa še Džalalabad. S tem so dobili tudi nadzor nad cestno povezavo s sosednjim Pakistanom.

V zadnjih dveh dneh so talibani tako osvojili še pet glavnih mest afganistanskih pokrajin. Skupno že 26 od 34. Nadzorujejo že več kot dve tretjini države, številna mesta pa so osvojili praktično brez odpora. Od Kabula so oddaljeni le še kakšnih 10 kilometrov.

Kako je mogoče, da mesta padajo kot domine, da vladni vojaki, za katere so zahodne sile skoraj dve desetletji namenjale denar za urjenje, polagajo orožje in bežijo brez boja?

Afganistanska vladna vojska na papirju šteje okoli 300.000 mož. V praksi nihče točno ne ve, koliko jih je, kako so oboroženi in kakšna je njihova pripadnost vladi in šibkemu predsedniku Ashrafu Ghaniju. Poznavalci so poročali o primerih, ko so generali pobirali mastne plače, sicer namenjene vojakom, ki so obstajali samo v dokumentih. Korupcija pa ima v državnih in vladnih strukturah epidemične razsežnosti.

Na drugi strani je še manj zanesljivih podatkov o številčnosti talibanskih bojevnikov. ZDA ocenjujejo, da jedro tvori okoli 60.000 ideološko prepričanih borcev, s podporniki med drugimi lokalnimi milicami in vojaškimi poglavarji pa naj bi jih bilo več kot 200.000.

Nekdanji britanski častnik Mike Martin, ki je podrobno preučil konflikte na območju pokrajine Helmand in o tem napisal tudi knjigo, opozarja, da je zmotno talibane obravnavati kot enotno skupino. Pod pojmom »talibani« bi bilo po njegovem bolj smotrno razumeti koalicijo raznorodnih skupin, ki so začasno povezane v boju zoper skupnega sovražnika. Nenazadnje so tudi na vladni strani še močno zakoreninjene stare navade, plemenske in družinske vezi, ki narekujejo sistem zavezništev ne glede formalni moderni ustroj države.

Bo vladnim silam uspelo obdržati Kabul z okolico? Politični analitiki menijo, da bodo morali najprej na svojo stran pridobiti pomembne plemenske voditelje, nato pa se osredotočiti na sklenitev premierja s talibani. Če za to ni že prepozno …