Vuelta

Roglič na uvodu zmagal, Tratnik tretji

G.G./STA
14. 8. 2021, 21.01
Posodobljeno: 14. 8. 2021, 22.01
Deli članek:

Kolesarski šampion Primož Roglič je z zmago na uvodnem kronometru prišel do rdeče majice na dirki po Španiji, Jan Tratnik je bil tretji.

Reuters
izjemen začetek Rogliča na dirki po Španiji.

Enaintridesetletni Kisovčan je v vožnji na čas v Burgosu za šest sekund ugnal drugega Španca Alexa Aranburuja, tretji pa je bil še en Slovenec Jan Tratnik, zaostal je osem sekund. Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers), ki ga stavnice uvrščajo na mesto drugega favorita za Rogličem, je bil 46. z zaostankom 27 sekund.

"Noro. Očitno je bilo dovolj. Zelo sem zadovoljen z današnjim razpletom," je sprva za organizatorja dirke po etapi dejal 31-letni nekdanji smučarski skakalec. "Bilo je zelo težko, toda ko prideš v cilj, si ne želiš niti kilometra več. Težko je in od samega začetka je šlo na polno," je še odgovoril na vprašanje o tem, kako bi preizkušnjo primerjal z olimpijsko v Tokiu.

Nastopila sta še dva slovenska kolesarja, Jan Polanc (UAE Team Emirates) je bil po dobri predstavi 11. z zaostankom 15 sekund, Luka Mezgec (BikeExchange) pa je bil 55. Za svojim rojakom v rdeči majici je zaostal 31 sekund.

Trasa je bila razgibana, po startu pred katedralo v Burgosu se je v prvem delu dvigala do Alto de Castille (1,2 km/7,1 %). Nato pa po krajšem spustu nadaljevala po ravnem terenu nazaj do katedrale.

V nedeljo bo na vrsti druga etapa od Caleruege do Burgosa (166,7 km), ki bo bržčas namenjena sprinterjem.