Kultura

Zakladnica zgodovine - od pradavnine do danes

Tea Dečman
14. 8. 2021, 21.14
Deli članek:

Vsak muzej ima svoje zaklade. Za vsakogar. Skozi muzejske hodnike in razstavne salone vejejo zanimive zgodbe iz preteklosti, ki burijo obiskovalčevo domišljijo.

Prirodoslovni muzej
Spoznajte milijone let staro zgodovino Slovenije in Zemlje v Prirodoslovnem muzeju Slovenije.

V slovenskih muzejih in galerijah so shranjene številne dragocenosti, ki pričajo, da je slovenski prostor že vse od pradavnine pomembno vključen v mednarodni tok dogajanj. Najstarejši in najbolj fascinantni predmeti pričajo o visoki ravni kulture na ozemlju Slovenije že od pradavnine. V Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani je na primer shranjena 60.000 let stara piščal neandertalca, ki velja za najstarejše glasbilo na svetu.

Umetnostna galerija Maribor

Vstopite v svet sodobne umetnosti v Mariboru. Spoznajte največja imena slovenske vizualne umetnosti zadnjih sto let in sledite vplivnemu dogajanju na mednarodni umetniški sceni. Pa ne le del uveljavljenih umetnikov, tudi mlade vzhajajoče zvezde sodobne umetnosti lahko spoznate v galeriji.

Kobariški muzej

Kobariški muzej
V Kobariškem muzeju lahko obiskovalci na poseben način podoživite čas, ko je tu divjala vojna vihra prve svetovne vojne.

Ste vedeli, da je med prvo svetovno vojno na slovenskem ozemlju potekala ena najpomembnejših front, na kateri so bìli največjo gorsko bitko v vsej vojaški zgodovini? Pretresljive zgodbe vojne vam nazorno predstavlja Kobariški muzej, ki se ponaša z nagrado Sveta Evrope.

Prirodoslovni muzej Slovenije

Tudi ta muzej se nahaja v Ljubljani, med njegovimi posebnostmi pa je zagotovo fosil triasne triglavske ribe, ki se s starostjo 210 milijonov let umešča med redke najdbe v svetovnem merilu. Tu se lahko poučite tudi o človeški ribici, si ogledate okostji mamuta, ki je živel pred 20.000 leti, in jamskega medveda.

Pokrajinski muzej Celje

Knežji dvor, rezidenca vplivnih celjskih grofov v 14. in 15. stoletju, je danes muzej, ki hrani različne dokaze pestre preteklosti Celja in njegove okolice. V antiki je bila bogata, ena najbolj cvetočih rimskih kolonij, ki so ji rekli mala ali druga Troja. Njene ostanke si lahko ogledate tudi na lokaciji, »in situ« v kleti Knežjega dvora. V njem nikakor ne spreglejte najstarejšega artefakta v Evropi – 30.000 let stare šivanke iz Potočke zijalke.

Galerija Božidar Jakac

Galerija v Kostanjevici na Krki velja za eno najpomembnejših zakladnic slovenske umetnosti 20. stoletja. Varuje kar 9000 umetniških del, med njimi skulpturo Žrebiček, za katero je bil njen avtor France Kralj nagrajen leta 1937 na svetovni razstavi v Parizu.

Park vojaške zgodovine

Ste že kdaj potovali v podmornici? Tovrstno posebno doživetje omogoča muzejsko in doživljajsko središče na območju starih italijanskih kasarn v Pivki. Oglejte si zanimivo vojaško tehnologijo iz različnih obdobij ter se udeležite vojaško-zgodovinskih in ponazoritvenih dogodkov.

Železarstvo in rudarstvo na Koroškem

Po zgodovini železarstva, jeklarstva in rudarstva v severovzhodnem delu Slovenije vas usmerja Koroški pokrajinski muzej. Zanimivo je videti najstarejše ohranjene naprave in stroje kar v nekdanji železarni na Ravnah na Koroškem ali pred rovom v Črni na Koroškem. Nepozabna pustolovščina je tudi ogled rudnika v vagonih in s kajakom ali vožnja po temnih podzemnih rovih s kolesom.