Svet

Talibani prodirajo in osvajajo mesta

G.G./STA
10. 8. 2021, 20.59
Posodobljeno: 10. 8. 2021, 21.37
Deli članek:

Po umiku ZDA talibani v Afganistanu nadaljujejo ofenzivo.

Profimedia
Tudi v Shiberghanzu so potekali boji.

Talibani so danes po navedbah številnih virov v Afganistanu zasedli še glavni mesti pokrajin Farah na zahodu države in Baglan na severu države.

V enem dnevu so talibani tako zavzeli še dve prestolnici pokrajin, skupno pa so jih v svoji ofenzivi v manj kot tednu dni zavzeli že osem.

Po besedah lokalnih politikov talibani zdaj nadzorujejo ključne vladne zgradbe, vključno z uradom guvernerja, sedežem policije in osrednjim zaporom v mestu Farah, prestolnici istoimenske pokrajine. Nekaj ur zatem pa so talibani zavzeli še prestolnico Baglana Pul-e-kumri, okoli 200 kilometrov severno od Kabula, so sporočili lokalni politiki.

Talibani so po majski napovedi ZDA o umiku zavezniških sil iz Afganistana do 11. septembra letos sprožili silovito vojaško ofenzivo. V zadnjih dneh in tednih nizajo uspehe na bojišču. Zavzeli so že osem glavnih mest pokrajin, številne pa še oblegajo. Napade izvajajo tudi v Kabulu.

Ne ozirajo se na mednarodna opozorila in pozive k prekinitvi ognja, ampak pospešeno izvajajo svoje načrte za prevzem oblasti v državi. Vse bolj kaže, da jim bo uspelo zavzeti tudi največje mesto na severu Mazar-i-Šarif, s čimer bi vladna stran izgubila nadzor nad celotnim območjem, ki je bilo sicer vedno proti talibanom.

Vladne sile so v hudih težavah tudi v provincah Kandahar in Helmand na jugu, ki veljata za utrdbi talibanskega gibanja. Z območij medtem beži na tisoče civilistov.