Kje lahko plujemo? Kako daleč plavamo?

Na Hrvaškem globe precej višje, tudi do 2000 evrov

Samo Strel
10. 8. 2021, 19.30
Deli članek:

Ali ste vedeli, da v primerjavi s Slovenijo na Hrvaškem veljajo bistveno drugačne omejitve plovbe ob obali?

Vatrogasci Jvp Rovinj-Rovigno
Na sosednjem Hrvaškem so pravila plovbe nekoliko drugačna kot pri nas.

V bližini kampa Stupica v Premanturi na Hrvaškem je v nedeljo moški s svojim gliserjem premočno pospešil, se pri tem odbil z enega plovila, zapeljal na drugo in na koncu trčil v tretje. Plaža, v bližini katere se je to dogajalo, je bila polna ljudi – nekateri od njih so v paniki pobegnili, poroča hrvaški portal Morski.hr, ki je tudi objavil posnetek vratolomne vožnje.

Dogajanje na slovenskem morju ves čas nadzira uprava za pomorstvo. Letos so obravnavali štiri izredne dogodke, letno jih sicer približno 40. Do danes so izdali 12 plačilnih nalogov in uvedli 22 postopkov o prekršku. Enajstkrat so morali plavalce opozoriti, da so zašli predaleč od obale, globe zaradi tega pa letos še niso spisali.

Plavate lahko 150 metrov od obale

"Letos nismo oglobili plavalca, ker je plaval več kot 150 metrov od obale, smo pa izdali 11 opozoril," je pojasnil Jadran Klinec z Uprave RS za pomorstvo.

Zakonodaja za plovbo v slovenskih notranjih morskih vodah in teritorialnem morju ladjam, čolnom in drugim plovilom, razen čolnom na vesla, predpisuje številne omejitve. Ladje morajo pluti najmanj 300 metrov od obale. Čolni, ko drsijo po vodni gladini, in vodni skuterji morajo pluti najmanj 250 metrov od obale. Ostala plovila morajo pluti najmanj 200 metrov od obale. Na območjih, kjer so označena morska kopališča, morajo plovila pluti in sidrati najmanj 50 metrov od zunanjega roba kopališča, vedno pa najmanj na zgoraj navedenih minimalnih oddaljenostih od obale. In kako daleč lahko odplavate? Po zakonu o varstvu pred utopitvami se lahko plavalec oddalji do 150 metrov od obale. Kaj pa s supom? Do tisoč metrov od obale. Kazen za kršenje pravil – tako plavalcev kot čolnov – je 400 evrov.

Na Hrvaškem globe do 2000 evrov

Na sosednjem Hrvaškem so pravila nekoliko drugačna. Ladje morajo pluti najmanj 300 metrov od obale. Jahte morajo pluti najmanj 150 metrov od obale. Motorni čolni in jadrnice morajo pluti najmanj 50 metrov od obale. Na območjih kopališč morajo jahte in čolni pluti najmanj 50 metrov od ograde urejenega kopališča oziroma najmanj 150 metrov od obale naravnega kopališča. Gliserji in čolni na motorni pogon, ko drsijo po vodni gladini, morajo pluti najmanj 300 metrov od obale. Če boste na Hrvaškem glisirali preblizu obale, vas lahko doleti celo do 2000 evrov kazni (15 tisoč hrvaških kun). Tudi smučanje na vodi je dovoljeno na razdalji najmanj 300 metrov od obale. Pri nas hitrostnih omejitev ni, na Hrvaškem so. Na oddaljenosti do 150 metrov od obale morajo vsa plovila pluti previdno in s hitrostjo, ki ni večja od pet vozlov. Na oddaljenosti od 150 do 300 metrov od obale morajo vsa plovila pluti previdno in s hitrostjo, ki ni večja od osem vozlov.