Mesečni temeljni dohodek

Čeprav so bili upravičenci, so ostali brez državne pomoči

Mihael Korsika
10. 8. 2021, 18.15
Deli članek:

Za izplačilo mesečnega temeljnega dohodka zaradi epidemije covida je zaprosilo skupno 65.038 upravičencev, izmed katerih pa jih mora državno pomoč po podatkih finančne uprave vrniti 2858 prejemnikov, ki so presegli cenzus najnižjega mogočega upada dohodkov.

Dreamstime
Država je za protikoronske ukrepe do zdaj porabila 4,95 milijarde evrov.

Po izbruhu epidemije novega koronavirusa marca lani je bilo zaradi omejitev poslovanja več tisoč samostojnih podjetnikov prisiljeno zapreti svoja vrata. Večina preostalih je epidemijo do zdaj preživela zaradi različnih državnih pomoči. Za izplačilo mesečnega temeljnega dohodka je po podatkih Finančne uprave RS zaprosilo 65.038 upravičencev, nekateri izmed njih pa so se znašli v težavah, saj so morali denarna sredstva vračati. Do mesečnega temeljnega dohodka (MTD) so bili namreč upravičeni tisti, ki so jim prihodki v primerjavi z letom prej upadli za najmanj petino oziroma 20 odstotkov.

Prehitro vrnili državno pomoč

Finančna uprava je do zdaj izdala 2473 odločb za vračilo mesečnega temeljnega dohodka, ki se je v obdobju od marca do maja lani izplačeval na podlagi prvega protikoronskega zakona, in 385 odločb za vračilo mesečnega temeljnega dohodka po petem protikoronskem zakonu, so za Novice Svet24 sporočili iz finančne uprave. Vse odločbe za vračilo MTD so bile po njihovih pojasnilih izdane na podlagi izjav upravičencev, da želijo vrniti mesečni temeljni dohodek, medtem pa Furs odločb v nadzoru še ni izdajal.

Dodatno težavo je upravičencev oziroma neupravičencem povzročila aprilska sprememba pravilnika o merilih sorazmernosti pri pogoju ugotavljanja znižanja prihodkov. Pravilnik je začel veljati 14. aprila, z njim pa sta bila uzakonjena dva nova načina za ugotavljanje upada prihodkov v letu 2020 glede na leto 2019 – glede na osnovna sredstva in glede na povprečno število zaposlenih, so pojasnili na finančni upravi.

Nekateri najbolj vestni samostojni podjetniki so že pred aprilsko  spremembo pravilnika začeli vračati neupravičeno izplačane mesečne temeljne dohodke, nato pa so ugotovili, da so pomoč vrnili prehitro, saj se bili po spremembi pravilnika znova upravičeni do državne pomoči.

»Podatkov o tem, koliko podjetnikov je bilo zaradi spremembe pravilnika naknadno upravičenih do mesečnega temeljnega dohodka, žal nimamo. Ne moremo izključiti, da obstajajo primeri, ko je upravičenec vrnil pomoč, a mu je na podlagi pravilnika ne bi bilo treba, jih pa po našem mnenju ne more biti veliko,« so odgovorili na finančni upravi.

Ob tem so pojasnili, da se odločbe za vračilo mesečnega temeljnega dohodka niso izdajale do datuma začetka veljavnosti pravilnika. Izjeme so bili po njihovih navedbah le prejemniki, ki so MTD vrnili, ker se jim je izključeval z drugo, zanje ugodnejšo pomočjo.  

»Upravičencem, ki so pred spremembo pravilnika že oddali izjavo za vračilo mesečnega temeljnega dohodka, je bilo omogočeno, da so to izjavo umaknili, če so na podlagi spremenjenega načina izračuna upada prihodkov naknadno ugotovili, da so upravičeni do mesečnega temeljnega dohodka,« so dodali na finančni upravi.

Če izjave niso umaknili oziroma je niso umaknili pravočasno, pa so imeli možnost vložiti pritožbo na odločbo o vračilu. Če je bil razlog za pritožbo izpolnjevanje pogojev upada prihodkov na podlagi sprememb pravilnika, so bile pritožbe za upravičence ugodno rešene že na prvi stopnji, torej takoj pri davčnem organu, so poudarili.

Brez dodatnega roka

Brez mesečnega temeljnega dohodka pa so ostali vsi tisti, ki so si pred spremembo pravilnika izračunali, da do njega ne bodo upravičeni, in zato vloge za izplačilo niso niti vložili. S spremembo pravilnika se je krog upravičencev sicer razširil, a mesečnega temeljnega dohodka niso prejeli, saj se je rok za oddajo vloge iztekel pred uveljavitvijo sprememb pravilnika.

Na vprašanje, ali je finančna uprava v takšnih primerih upravičencem dovolila oddajo naknadne vloge za pridobitev MTD, pa so na Fursu odgovorili, da sta se z aprilskimi spremembami pravilnika zgolj določila dva nova načina izračuna upada prihodkov, ni pa se poseglo v rok za oddajo izjave za posamezno upravičeno obdobje.

»Rok za vložitev izjave za MTD ureja zakon, ki pa se na tem področju ni spremenil. Oddaja izjave za obdobje, za katerega je rok za oddajo potekel, zato žal ni bila mogoča,« so še poudarili na finančni upravi.