košarkarski zvezdnik

Luki Dončiću stomilijonska pogodba ne prepoveduje igranja za reprezentanco

L.K./B.K.
10. 8. 2021, 14.30
Posodobljeno: 10. 8. 2021, 17.10
Deli članek:

Luka Dončić je podaljšal pogodbo s svojim klubom v ligi NBA.

M24
Tako je Luka Dončić podpisal novo pogodbo.

Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić se je s svojim klubom v ligi NBA Dallas Mavericks dogovoril za petletno podaljšanje pogodbe, ki mu bo naneslo 176 milijonov evrov. Klub je ob tej priložnosti v ljubljanskem hotelu Intercontinental organiziral novinarsko konferenco.

Luka bo lahko igral za reprezentanco

Kot je uvodoma dejal Dallasov predsednik Mike Cuban, se jim je zdelo, da je Dončić dober, ne pa tudi, da je tako zelo dober. Zanj si želi, da bi imel vsaj tako kariero kot Dallasova ikona Dirk Nowitzki.

Cuban je na začetku vse prisotne pozdravil v slovenščini. Malce se je lomil, a na koncu je le rekel: “Dober dan everybody, želim se zahvaliti prebivalcem lepe Slovenije za dobrodošlico Dallas Mavericks.” Cuban je izrazil veliko zadovoljstvo nad hrano in predvsem vinom, ki so ju predstavniki ekipe iz Dallasa bili deležni ob dvodnevnem obisku Ljubljane.

Luka je “izjemen košarkar, izjemen član NBA, delal je trdo, da je postal del skupnosti. Ne morem vam povedati, koliko otrokom je odprl svoje srce in kako dober človek je Luka v resnici. Vse najboljše, Luka in hvala za vso trdo delo. To je šele začetek,” je dejal Cuban.

M24
Mark Cuban in Luka Dončić

Predsednik teksaškega kluba je ob tem še dejal, da je Luki najpomembneje, da celotna ekipa dobro dela, kakor je bilo tudi njemu v mladih letih. “Luka ima vseustvarijo sami, lahko to še bolj cenijo. To je moč videti v Luki, na ta način je kvalitete, da postane šampion. Ko ljudje nimajo ničesar, ko ves svoj uspeh  poseben,” je ocenil Cuban.

Cuban je na tiskovni konferenci potrdil tudi, da v pogodbi ni klavzule, ki bi Luki prepovedala igrati za Slovenijo na reprezentančnih tekmah. “Ko so igralci mladi, s tem nimam problemov. Če je to zanje res pomembno, jim to pustim,” je dejal predsednik Mavericksov. “Sreča, ki jo igralci čutijo ob igranju za svojo državo in sreča, ki jo občutijo ljudje okoli njih, sta res bistvenega pomena.”

M24
Luka Dončić

Tudi Dragić?

Beseda je nato pripadla Luki Dončiću, ki se je klubu zahvalil za pogodbo in priznal, da si ni predstavljal, da se bo to kdaj zgodilo. Ob tej priložnosti se je zahvalil "veliko ljudem", med drugim staršem in dekletu. Ob tem je odločitev, da sta ga tako zgodaj poslala v Madrid, označil za "dobro idejo". Kot je še dejal, je zelo srečen.

Dončić je priznal, da gre za res velik znesek, a da še ni nič razmišljal, kaj si bo kupil in kaj ne. Razkril je, da je ameriška delegacija bila na Bledu, a je bila gneča prevelika. Sicer pa bi jih odpeljal še na ljubljanski grad in na smučanje, česar pa bi se moral on vzdržati.

Naslovil je tudi govorice, da se bo Dallasu pridružil tudi Goran Dragić. Kot je dejal, o tem, če se o tem res pogovarjajo, ne sme govoriti, če nočejo biti oglobljeni s strani NBA. Je pa lahko razkril, da je pogodbo s klubom podaljšal danes v hotelu.

Luka je ob tem odgovoril tudi na vprašanje, kako bi rad vplival na igro Dallasa, da bi bila v naslednji sezoni boljša: “Mislim, da je ena izmed najpomembnejših stvari za zmago kemija, ki jo imajo igralci na igrišču. V reprezentanci smo recimo ves čas imeli izjemno kemijo, kar nam je pomagalo zmagovati. Mislim, da to potrebujemo tudi v Dallasu,” je dejal slovenski as.

Najbogatejša v zgodovini slovenskega športa

Pogodba, ki bo začela veljati v sezoni 2022/2023, je najbogatejša v zgodovini slovenskega športa. V njej je tudi člen, ki Dončiću omogoča, da se v petem letu sam odloči, ali bo pogodbo izpolnil do konca ali pa bo predčasno postal prosti igralec.

Dallas Mavericks
Podpisana pogodba

Dončić, ki je na minulih olimpijskih igrah Tokio 2020 popeljal Slovenijo do boja za kolajne; na koncu so Slovenci zasedli četrto mesto, je za Dallas igral po pogodbi, ki jo je podpisal kot tretji izbor nabora 2018.

Najmlajši MVP v zgodovini evrolige v sezoni 2017/18, ko je popeljal Real Madrid do naslova, preden je šel na nabor NBA, kjer so ga izbrali Atlanta Hawks. Ti so ga v zameno za Traeja Younga in naslednji izbor v prvem krogu nemudoma poslali v Teksas.

Dončić je minulo sezono v povprečju dosegal po 27,7 točke, 8 skokov in 8,6 podaje na tekmo, ob tem je 47,9-odstotno metal iz igre, 35-odstotno za tri.
Ko je leta 2019 v ligi NBA osvojil naziv novinec leta, je v zadnjih dveh sezonah Dallas popeljal v končnico; obakrat je v prvem krogu izgubil proti Los Angeles Clippers.

Mavericks se niso prebili v drugi krog končnice, odkar so se leta 2011 veselili naslova prvaka.