Odsvetujejo pitje iz vodnih virov

Na severnem Primorskem v vodi odkrili nevarno bakterijo, ki povzroča zajčjo mrzlico

S.R./STA
10. 8. 2021, 12.40
Posodobljeno: 10. 8. 2021, 12.52
Deli članek:

Pri NIJZ prebivalcem severne Primorske odsvetujejo pitje vode iz vodnih virov v naravi. Možno je namreč, da je za letošnji porast primerov zajčje mrzlice na območju kriva bakterija, ki so jo odkrili v treh zasebnih vodotokih.

Profimedia
Odsvetujejo pitje vode iz vodnih virov v naravi, kot so nenadzorovani izviri, studenci.

V severnoprimorski regiji v zadnjih tridesetih letih niso prejeli nobene prijave zajčje mrzlice (tularemije), a se je letos vse spremenilo, saj so samo v juniju in juliju zabeležili že 27 primerov. Oboleli so se glede na izsledke epidemiološkega poizvedovanja najverjetneje okužili v naseljih v občinah Ajdovščina (Ustje, Višnje, Podkraj), Bovec (Plužna, Soča), Kobarid (Idrsko), Novi Gorici (Trnovo, Vitovlje, Nova Gorica) in Tolminu (Tolminske Ravne, Tolmin, Zadlaz - Čadrg, Zadlaz - Žabče, Podbrdo, Hudajužna). Pri obolelih so ugotovili različne oblike tularemije, štirinajst okuženih pa je potrebovalo bolnišnično zdravljenje.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) dogajanje povezujejo z množičnim pojavom miši v letošnjem letu in obilnimi padavinami v maju, pri čemer dosedanje ugotovitve epidemiološke obravnave nakazujejo, da je bakterija Francisella tularensis, ki povzroča tularemijo, močno razširjena v naravi. Z bakterijo se najpogosteje okužimo z ugrizom okuženega klopa ali s stikom z okuženo živaljo, vir okužbe pa je lahko tudi onesnažena (pitna) voda.

Odsvetujejo pitje

Epidemiološka obravnava v severnoprimorski regiji je zdaj prvič v Sloveniji potrdila prisotnost bakterije Francisella tularensis v pitni vodi treh zasebnih vodovodov, namenjenih lastni oskrbi, so pojasnili na NIJZ. Prisotnost bakterije v vzorcih vode zasebnih vodovodov nakazuje povezavo s pojavom tularemije pri šestih uporabnikih teh vodovodov. Preiskava za potrditev vzročnosti sicer še ni opravljena, še navaja NIJZ.

NIJZ odsvetuje pitje vode iz vodnih virov v naravi, kot so nenadzorovani izviri, studenci. Uporabnikom javnih vodovodov odsvetujejo uporabo morebitnih drugih virov pitne vode za lastno oskrbo s pitno vodo, kot so hišne kapnice ali vodnjaki, če nimajo urejene učinkovite priprave vode in niso ustrezno vzdrževani.

Lastnikom zasebnih vodovodov svetujejo ureditev učinkovite priprave vode in ustrezno vzdrževanje vodovodov. Voda se namreč lahko onesnaži z bakterijo preko trupel ali izločkov okuženih živali, najpogosteje glodavcev, še pojasnjujejo na NIJZ.