Nemčija

Določili datum konca brezplačnih testov

G.G.
10. 8. 2021, 16.56
Posodobljeno: 10. 8. 2021, 18.00
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel ima že zamisljene korona smernice za jesen in zimo.

Profimedia
Tudi v Nemčiji ne bo več brezplačnih testov.
Slovenski premier Janez Janša je pred približno mesecem dni pojasnil, da smo za testiranja do tistega trenutka porabili že 60 milijonov evrov, in se vprašal: »Ali v času, ko imamo na voljo brezplačno cepljenje, lahko zahtevamo od tistih, ki so cepljeni, da plačujejo teste za tiste, ki se ne odločijo za cepljenje?« Dodal je, da gre tudi drugje v Evropi trend v to smer, da testiranje ni več brezplačno.

Na srečanju s predsedniki dežel so po pisanju vedno dobro obveščenega Bilda dosegli okviren dogovor o koronastrategiji za hladnejši del leta 2021/2022. Glavno orožje proti skrajno nadležnemu koronavirusu je cepljenje. Politika pa mora na morebitne izbruhe reagirati hitro.

Bistvena spremembe se bo zgodila pri hitrih testih. Od 11. oktobra ne bodo več zastonj, tako kot v nekaterih drugih evropskih državah (v Sloveniji bodo plačljivi že od 23. avgusta). Za uvedbo plačljivih testiranj so se dogovorili, ker se je do sedaj že vsak prebivalec imel možnost cepiti, država oz. davkoplačevalci pa ne morejo trajno nositi bremena stroškov vseh testiranj, poroča portal informativne oddaje Tagesschau.

Testi bodo še naprej brezplačni za osebe, ki se ne iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, za nosečnice ter otroke in mladoletnike pod 18 leti starosti.

Glede na predlog vlade bi že od avgusta dalje dostop do večine storitev dovolili le cepljenim, prebolelim ali testiranim osebam. To bi med drugim veljalo za obiske bolnišnic, domov starejših, prireditve, verske obrede, fitnese, hotele in notranje prostore restavracij. V primeru nizke incidence okužb bi lahko dežele odpravile to pravilo, poroča Slovenska tiskovna agencija.