bistveno število hospitaliziranih

Kurz stavi na odgovornost posameznika: ne bo več zapiranja

R.T.
13. 7. 2021, 20.04
Posodobljeno: 13. 7. 2021, 20.26
Deli članek:

Avstrijski kancler Sebastian Kurz spreminja kurz koronapolitike.

Reuters
Avstrijski premier Sebastian Kurz pravi, da ne bo novih zapiranj. Obvezno cepljenje ni po njegovem okusu.
»Nočem živeti v državi, kjer mi določajo, kako dolgo sem lahko zunaj. V zadnjem letu in pol je država močno posegla v življenja posameznikov,« razmišlja Kurz in ob uspehu cepljenja dodaja, da se mora država vrniti k svoji prejšnji vlogi, tako da ne bo več omejitev življenja.

Medtem ko v nekaterih evropskih državah, tudi v Sloveniji, svareče dvigujejo prst in grozijo z možnostjo zapiranja države ter razmišljajo o obveznem cepljenju, je 34-letni avstrijski kancler Sebastian Kurz odločen, da v Avstriji ne bo novega zapiranja družbenega življenja. Šole bodo jeseni ostale odprte, tudi če bi se število pozitivnih primerov dvignilo, je povedal za Kronen Zeitung.

Novo smer argumentira z dejstvom, da so rizične skupine prebivalstva zaščitene s cepivi, medtem ko covid za mlajše praviloma ne predstavlja resnejše nevarnosti. Kdor se ne bo cepil, bo sam nosil posledice, če bo zbolel. Svoboda in odgovornost posameznika, pravi Kurz in navaja nekoliko absurden primer, da imajo ljudje v liberalni demokraciji pravico ravnati nerazumno. »Na dan lahko pojeste 10 zrezkov ali se povzpnete v steno s 140 kilogrami, ne da bi država stala spodaj in zavarovala vrv,« je dejal.

Še vedno mladi Kurz se zaveda, da je četrti val okužb za vogalom, da je neizbežen. Hkrati pa je optimističen, da ob zadostni precepljenosti ne bo velike povečanja števila covidnih bolnikov, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo.

Avstrijski kancler računa, da se bo kmalu spremenila tudi pomembnost kazalcev o koronavirusu. Število pozitivnih primerov naj ne bi bilo več tako pomembno, bistveno naj bi bilo število hospitalizacij.