Kdo stoji za napadom?

Organiziran napad na Galetovo skupino: »Onemogočili so nas!«

Polona Krušec
13. 7. 2021, 18.01
Deli članek:

Precej državljanov je s presenečenjem ugotovilo, da njihova spletna skupina, kjer se povezujejo za izmenjavo novic in mnenj, ne obstaja več. In to ravno na dan referenduma o vodah, ko so si imeli med sabo veliko podeliti. Prizadeti sumijo, kdo je v ozadju napada.

Zajem zaslona
Skupina podpore Ivanu Galetu je imela več kot 80.000 članov.

Na facebooku se je lani, ko je žvižgač Ivan Gale razkril sumljive koruptivne posle vlade, oblikovala Skupina podpore Ivanu Galetu, ki danes šteje že okoli 80.000 članov. Od takrat so se v njej združevali aktivni državljanke in državljani, ki so spletno mesto uporabljali predvsem za medsebojno osveščanje o pobudah, aktivnosti, protestniških akcijah in za izražanje kritičnega mnenja do trenutne oblasti.

V nedeljo, na dan referenduma, pa je skupina z družbenega omrežja izginila. »Njeno izginotje oziroma blokada je posledica organiziranega napada, pri čemer sumimo, da je bil motiv zanj prav dejstvo, da je referendum izkazoval tudi nezaupnico vladi. Menimo, da se je z namenom preprečevanja delitev informacij in izražanja mnenj več nasprotnikov skupine organiziralo in množično prijavljalo lažne kršitve facebooku. Ta pa je zaradi tega skupino začasno zaprl, in sicer z razlogom, da je šlo za 'nevarno skupino'. Seveda se lahko vprašamo, kako in komu naj bi bila ta skupina 'nevarna'. Odgovor pa je povsem jasen in kaže tudi na najverjetnejše izvajalce napada,« je o ozadju razmišljal Jaša Jenull, aktivni član Skupine podpore Ivanu Galetu in eden najvidnejših obrazov protivladnih protestov.

Sašo Švigelj
Jaša Jenull

Sogovornik omenjeno skupino, sploh v času ko se dogajajo veliki pritiski na medije, vidi kot zelo pomembno mesto, na katerem imajo ljudje možnost deliti novice in lastna mnenja, pozive za organiziranje in sodelovanje pri določenih iniciativah družbe. »Gre za javni forum 80.000 ljudi, kjer se lahko direktno med seboj povezujejo, zato nas dogodek, da je spletno mesto onemogočeno, skrbi, saj so družbena omrežja še ena redkih mest, kjer je do zdaj veljala svoboda izražanja oziroma izražaje na njih ni bilo ogroženo. V luči nedeljskega dogodka, ko je bila skupina blokirana, pa v to nisem več tako prepričan,« je dejal. 

Škoda je velika

Poleg Skupine podpore Ivanu Galetu je v nedeljo s facebooka izginila tudi skupina Dovolj Janeza Janše, ki je imela več tisoč članov. »Očitno je šlo za vnaprej pripravljeno koordinirano akcijo, da se prepreči izražanje na družbenih omrežjih, in to ravno v času, ko je civilna družba dosegla neko zmago. Ljudem se je onemogočilo, da bi komunicirali o tem, zato je škoda velika,« je še izpostavil Jaša Jenull.  

Pritožili so se

Pravi, da ne on niti administratorji ne vidijo razloga, zakaj je skupina postala »nevarna«. Niso jim namreč pojasnili, kaj točno je bilo narobe. »Zgodilo se je, da je skupino istočasno prijavilo nekaj sto ljudi, potem pa je avtomatično pri neki količini prijav facebook stran blokiral. Zdaj so administratorji skupine vložili pritožbo na facebook in dobili povratno informacijo, da je njihova zahteva v obdelavi,« je pojasnil sogovornik.

So bile objave sporne?

»Če ima facebook kaj odgovornosti, pričakujemo, da bo problem hitro razrešen in bo stran nazaj. Naj pa poudarim, da skupina nikoli ni kršila smernic uporabe. Bila je moderirano mesto, tako da so moderatorji pazili, da pri objavljeni vsebini ni bilo sovražnega govora ali kršitev volilnega molka. Se je pa pred časom že zgodilo, da je bila skupina začasno blokirana. Takrat so administratorji tudi dali pritožbo na facebook in v nekaj urah je bila stran spet aktivna. Zakaj tokrat traja toliko časa, ne vem. Morda, ker je bil vikend.«

Pozor, past

Jenull še opozarja, da se je neposredno po napadu vzpostavila nova skupina z enakim imenom Skupina podpore Ivanu Galetu, »ki uporablja popolnoma identično naslovno sliko in druge kopirane objave. Opozarjamo, da gre za lažno skupino, ki so jo po vsej verjetnosti ustanovili podporniki Janševe vlade z namenom manipulacije in ustvarjanja zmede. Blokirali so namreč prave moderatorje originalne skupine ter z moderatorsko ekipo originalne skupine in njenimi načeli nimajo nič skupnega. Gre za očiten poskus omejevanja svobode izražanja, manipulacijo in za širjenje lažnih informacij.«