Nevihtna linija

FOTO: Supercelična nevihta zvečer "zadela" ob Obalo

G.G.
13. 7. 2021, 18.29
Posodobljeno: 14. 7. 2021, 06.08
Deli članek:

Na Agenciji za okolje so posebej opozorili tiste, ki prenočujejo na prostem.

Vigili del Fouco
V popoldanskih urah so gasilci v kraju Luino ob jezeru Maggiore "pospravljali" po nalivu.

Na severu Italije so se včeraj popoldne razbesnele nevihte. Po Padski nižini je trosilo točo, na plano je udarila meteorna voda, v nekoliko višje ležečih krajih pa so bregove prestopili hudourniki. Na območju Vareseja so morali gasilci posredovati na več kot 40 lokacijah.

Arso je za možnost krajevnih neurij in hudourniških poplav izdal rdeče opozorilo.

Nevihtno fronto je od jugovzhoda neslo proti Sloveniji, kjer se je ozračje čez dan ogrelo od 30 do 36 stopinj Celzija. Na zahodu in jugozahodu države so okoli 18. ure na prihod fronte naznanjali sunki vetra, temni oblaki so se začeli zbirati. Do 20. ure se je predvsem v zahodni polovici države sprožilo nekaj ploh, do takrat je še najmočneje padalo na območju Nove Gorice. Nekaj po 21. uri je ena od superceličnih neviht prihitela ob obali Istre in poskrbela za naliv v Izoli. Po 22. uri pa so se nevihte razširile proti notranjosti.

Meteorologi Agencije za okolje (Arso) so sicer napovedali, da se bo izrazita vremenska motnja proti večeru približala zahodni Sloveniji, »zato glavnino vremenskega dogajanja pričakujemo zvečer in v noči na sredo, ko bodo ob prehodu hladne fronte možna krajevna neurja predvsem z močnimi nalivi in sunki vetra.« Predvideli so, da nas bo nevihtna linija, ki se bo »razmeroma počasi pomikala proti vzhodu« prešla ponoči. Ob tem so opozorili, da lahko ob nalivih narastejo tudi hudourniški vodotoki. »Možni so viharni sunki zahodnega vetra. Zato previdno, zlasti če prenočujete na prostem,« so opozorili vremenoslovci.

Nakupovalna centra Citypark in Aleja v Ljubljani sta zaradi napovedanih neurij minulo noč odprli svoja garažni hiši za vse, ki bi želeli svoje avtomobile parkirati na suho.