evropski seznam

Celotna Hrvaška na zelenem seznamu, zelena tudi vzhodna Slovenija

B.K.
25. 6. 2021, 11.21
Posodobljeno: 25. 6. 2021, 12.20
Deli članek:

Na zemljevidu, ki ga objavlja Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni, so se vse hrvaške regije uvrstile na zeleni seznam. Na tem seznamu je tudi vzhodna Slovenija, medtem ko je zahodna Slovenija še vedno oranžna.

Bobo
Vračanje s sosednje Hrvaške postaja enostavnejše.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) na zeleni seznam uvršča tiste evropske regije, kjer je 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev nižja od 50, delež pozitivnih izvidov pri testiranju pa je manjši od 4 odstotkov.

Po priporočilih ECDC je iz območij, ki so na zelenem seznamu, možen prost prehod čez mejo, kar pomeni, da ni potrebno predložiti negativnega testa ali dokazila o cepljenju.

Hrvaška omogoča vstop brez omejitev iz zelenih regij

Ker Hrvaška omogoča prost vstop vsem potnikom, ki prihajajo iz zelenih območij, lahko prebivalci vzhodne slovenske regije na Hrvaško vstopijo brez dokazil. Za prihod iz oranžne zahodne Slovenije pa je še vedno potrebno predložiti negativni test, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o prebolelosti.

ECDC
Zemljevid Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni, z dne 24. junija 2021.

Tudi Slovenija v skladu s priporočilom Sveta EU omogoča vstop za nenujna potovanja po priporočilih ECDC. Tako oseba, ki prihaja z območja, ki je na zelenem seznamu, vstopi v Republiko Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če ob vstopu predloži dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki je na zelenem seznamu. Če je obdobje odhoda iz države krajše od pet dni, mora dokazilo predložiti le za obdobje od odhoda iz Slovenije do vrnitve, piše na spletnih straneh policije.

Slovenija še ni posodobila seznama

Slovenske oblasti kljub evropskemu zemljevidu ohranjajo dosedanjo obarvanost hrvaških regij, kar pomeni, da so za potrebe vstopa v Slovenijo jadranska Hrvaška, Zagreb in severna Hrvaška še vedno oranžne.

Za prihod iz oranžnih območij pa morajo potniki ob vstopu v Slovenijo predložiti negativni rezultat testa PCR ali HAG, potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Oseba, ki prihaja z območja, ki je na rdečem ali temno rdečem seznamu, pa mora ob vstopu predložiti test PCR, po vstopu pa bo napotena v 10-dnevno karanteno na domu. Temu se je moč izogniti, če potnik predloži potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.