Svet

Sloveniji voščil ameriški državni sekretar

B.K./STA
25. 6. 2021, 08.36
Posodobljeno: 25. 6. 2021, 08.36
Deli članek:

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je izrazil čestitke vsem Slovencem ob zgodovinski obletnici dneva državnosti.

STA
Antony Blinken

"V tridesetih letih od razglasitve neodvisnosti je Slovenija postala dinamična demokracija in vodilna regionalna sila pri spodbujanju varnosti in evroatlantskega povezovanja na Zahodnem Balkanu," je sporočil ameriški državni sekretar Antony Blinken.

"Z našimi tesnimi dvostranskimi obrambnimi odnosi, sodelovanjem v mirovnih misijah in neomajno podporo zvezi NATO ima Slovenija ključno vlogo pri krepitvi stabilnosti," je zapisal Blinken v čestitki, ki jo je objavil State Department.

Blinken je tudi izpostavil, da ZDA in Slovenija še naprej nadgrajujeta dvostranske trgovinske in investicijske vezi, akademska partnerstva in sodelovanje pri inovacijskem napredku v znanosti in tehnologiji. "V okviru naših prizadevanj za oživitev in dvig ravni ambicij partnerstva med ZDA in EU se veselimo tudi tesnega sodelovanja s Slovenijo, ki bo 1. julija prevzela predsedovanje Svetu Evropske unije," je zapisal.

"Pošiljam vam najboljše želje ob 30. obletnici osamosvojitve Slovenije in se veselim krepitve našega tesnega partnerstva na podlagi naših skupnih zavez demokraciji in blaginji," je še dodal ameriški državni sekretar.