Svet

Voditelji Nata okrcali Kitajsko in opozorili Rusijo

B.K./STA
14. 6. 2021, 20.41
Posodobljeno: 14. 6. 2021, 22.17
Deli članek:

Voditelji 30 članic zveze Nato so se danes sestali v Bruslju.

Profimedia
Voditelji držav članic vojaškega zavezništva Nato na vrhu v Bruslju.

Voditelji članic Nata so prvič zaostrili držo do Kitajske. Naraščajoči vpliv Kitajske in mednarodne politike lahko predstavljajo izzive, ki jih mora Nato skupaj nasloviti kot zavezništvo, so se strinjali predsedniki držav in vlad članic Nata.

"Kitajske ambicije in odločno vedenje predstavljajo sistematične izzive za na pravilih temelječi mednarodni red in za področja, ki so pomembna za zavezništvo," piše v sprejetem komunikeju.

To je prvič, da je zavezništvo uporabilo tako oster jezik glede Kitajske. Na vrhu Nata v Londonu leta 2019 so voditelji opozorili le na vse večji vpliv Kitajske.

Voditelji opozorili Rusijo na izpolnjevanje mednarodnih obveznosti

Voditelji na današnjem srečanju zveze Nato sklenili tudi, da dokler Rusija ne bo izpolnjevala mednarodnega prava ter svojih mednarodnih obveznosti in odgovornosti, ne more biti normalizacije odnosov. Na poslabšanje varnostnega okolja se bo zavezništvo še naprej odzivalo s krepitvijo odvračalne in obrambne drže do Rusije, piše v sporočilu vrha.

Odnosi z Rusijo so na najnižji točki od konca hladne vojne in agresivna dejanja Moskve so grožnja naši varnosti, je dejal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Nato se bo sicer še naprej osredotočal na dialog z Rusijo pri kritičnih vprašanjih.

Vrh je tudi podkrepil podporo ozemeljski celovitosti in suverenosti Ukrajine, Gruzije in Moldavije znotraj njihovih mednarodno priznanih meja.