ZDA "zaskrbljene"

Kam sta namenjeni iranski vojaški ladji, ki plujeta pa Atlantskem oceanu?

B.K./STA
11. 6. 2021, 07.46
Posodobljeno: 11. 6. 2021, 07.57
Deli članek:

V vodah Atlantskega oceana plujeta iranski vojni rušilec v družbi podporne ladje. Uradno testirata neprijazne pogoje velikega oceana, ZDA pa se "bojijo", da plujeta proti Venezueli.

Profimedia
Iranski rušilec Sahand.

Rušilec Sahand in obveščevalni čoln Makran sta z iranske luke Bandar Abbas izpluli prejšnji mesec, je v izjavi za iransko državno televizijo dejal komodor Adm Habibollah Sayyari iz poveljstva iranskih oboroženih sil. "Mornarica izboljšuje svojo plovno zmogljivost in testira svojo dolgoročno obstojnost v neugodnih morjih in neugodnih vremenskih razmerah Atlantika," je dejal Sayyari in dodal, da ladji med misijo ne bosta vpluli v nobeno tuje pristanišče.

A Združene države Amerike "skrbi", da ladji puljeta proti Venezueli.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je namreč na zaslišanju v ameriškem Senatu izrazil zaskrbljenost zaradi iranskih vojaških ladij, ki sta zapluli v Atlantik. Austina skrbi, da v Venezuelo dostavljata orožje, kakšno, ni želel javno razkriti.

Demokratski senator Richard Blumenthal iz Connecticuta je opozoril, da bo to prvič, da je iranska vojaška ladja prečkala Atlantik, in prvič, da je pristala v Venezueli, če se bo to res zgodilo. "Možnost, da bi Iran dostavljal orožje v regijo, me zelo skrbi," je dejal.

Austin je sicer dejal, da Pentagon nima načrtov, da bi ladji na poti do tja prestregli, a Bela hiša poziva Kubo in Venezuelo, naj ladji odvrneta, v nasprotnem primeru pa napoveduje ukrepe.