Svet

Biden z Johnsonom o vprašanju Severne Irske

S.R./STA
10. 6. 2021, 21.51
Posodobljeno: 10. 6. 2021, 21.54
Deli članek:

Biden in Johnson sta na prvem srečanju v Cornwallu na predvečer vrha G7 pozornost med drugim namenila Severni Irski.

Reuters
Biden in Johnson s soprogama Jill Biden in Carrie Johnson.

Britanski premier Boris Johnson je danes po srečanju z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom dejal, da obstaja popolna usklajenost z ZDA glede rešitve vprašanja trgovine na Severnem Irskem. Biden je pred tem namreč posvaril, da spor med EU in Otokom glede nadzora meje ne bi smel ogroziti mirovnega procesa na Severnem Irskem. Po brexitu se namreč Velika Britanija in Evropska unija še vedno nista v celoti dogovorili glede trgovine. To bi bila lahko tudi ena od tem pogovorov v prihodnjih dneh.

Johnson je zagotovil, da si ZDA, Velika Britanija in EU želijo zavarovati velikonočni sporazum na irskem otoku.

Voditelja sta se sicer na srečanju dogovorila tudi o delovni skupini, ki bo obravnavala vnovično vzpostavitev potovanj čez Atlantski ocean, potem ko so ZDA v veliki meri prepovedale Britancem vstop v državo. Sklenila sta tudi dogovor, imenovan Atlantska listina, ki obvezuje obe državi, da sodelujeta pri globalnih izzivih.

To je prva Bidnova pot v tujino, odkar je januarja nastopil položaj predsednika ZDA. V petek se bo pridružil kolegom na vrhu skupine sedmih najrazvitejših držav G7, ki bo trajal do nedelje. Glavne teme srečanja v Cornwallu bodo krepitev sodelovanja pri spoprijemanju s pandemijo covida-19 in gospodarskem okrevanju, odnosi z Rusijo in Kitajsko ter boj proti podnebnim spremembam in obdavčevanje podjetij.