el salvador

V tej državi je bitcoin postal uradna valuta

B.K.
9. 6. 2021, 11.54
Posodobljeno: 9. 6. 2021, 11.57
Deli članek:

Poslanci so potrdili zakon, s katerim so bitcoin uvrstili med zakonita plačilna sredstva.

Reuters
Zakon bo v veljavo stopil čez tri mesece.

Parlament srednjeameriške države El Salvador je v torek zvečer potrdil zakon, ki kriptovaluto bitcoin uvršča med zakonita plačilna sredstva. Tam se bo pridružil ameriškemu dolarju, s katerim prebivalci El Salvadorja plačujejo sedaj.

Za zakon, ki ga je predlagal predsednik Nayib Bukele, je glasovalo 62 od 48 poslancev. Bukele, velik ljubitelj kriptovalut, je prepričan, da ima bitcoin potencial, da pomaga prebivalcem Salvadorja. “Prinesel bo finančno vključenost, investicije, turizem, inovacije in gospodarski razvoj za našo državo,” je dejal tik pred glasovanjem v parlamentu. “Vlada bo garantirala konvertibilnost po vrednosti v dolarju, ki jo bo v trenutku transakcije imel bitcoin,” je še razložil.

Bukele meni, da bodo Salvadorci, ki delajo v tujini in del plače pošiljajo domov, to zdaj lahko storili lažje. Gospodarstvo te srednjeameriške države se sicer zanaša na pomoč domačih od zunaj. Po podatkih Svetovne banke tovrstne transakcije znesejo kar petino državnega bruto družbenega proizvoda na leto.