Na novoletno jutro

Truplo malčka, ki ga je naplavilo na obalo Norveške, dobilo ime in obraz

B.K.
9. 6. 2021, 10.22
Posodobljeno: 9. 6. 2021, 12.49
Deli članek:

Norveške oblasti so identificirale truplo otroka, ki ga je naplavilo na obalo otoka.

Reuters
Artinov pajac, ki ga je imel oblečenega ob tragični nesreči.

Letošnje novoletno jutro je bilo za policiste norveškega otoka Karmøy posebno melanholično. Medtem, ko so se množice prebujale iz spanca po prekrokani noči, je patrulja na obali strmela v razkrojeno trupelce.

Obdukcija je pokazala, da gre za fantka, starega okoli 15 mesecev, ki je utonil dobra dva meseca preden ga je naplavilo. Njegova identiteta je bila uganka. Na Norveškem namreč niso pogrešali 15-mesečnega otroka.

Reuters
18-mesečni Artin Iranežad je v vodah rokavskega preliva utonil konec lanskega oktobra. Na novega leta dan je njegovo truplo naplavilo na obalo Norveške.

Po dolgotrajni preiskavi so norveški policisti posumili, da je otrok morda žrtev migrantske poti preko Rokavskega preliva, kjer je konec lanskega oktobra utonila skupina migrantov. Norveški forenziki so zaprosili za DNK vzorce takratnih žrtev in odkrili, da je na jugozahodno obalo norveške na prvi dan novega leta naplavilo truplo 18-mesečnega Artina Iranežada iz Irana.

Artin je 27. oktobra z mamo, očetom in sorojenci v majhnem tihotapskem čolnu prečkal Rokavski preliv. Družina je namreč skušala iz Francije priti v Anglijo. Čoln je prevrglo, v nesreči pa so utonili vsi člani družine Iranežad, je povedala predstavnica policije na Karmøyu Camilla Tjelle Waage. “Ta zgodba je tragična, a so vsaj preživeli dobili odgovor,” je dejala.