Razlitje

Šrilanka se pripravlja na katastrofo

J.P.
3. 6. 2021, 16.31
Posodobljeno: 3. 6. 2021, 17.00
Deli članek:

Šrilanške oblasti se pripravljajo na najhujše, potem ko so se prizadevanja, da bi ladjo zvlekli v bolj globoke vode, izkazala za neuspešna.

Profimedia
X-Press Pearl

V Singapurju registrirana ladja X-Press Pearl je v bližini Kolomba gorela dva tedna, zdaj pa je del trupa, poroča britanski BBC, že potonil. Na stotine ton nafte bi v primeru razlitja opustošilo vode v neposredni bližini plovila in bližnje plaže.

Ladja, ki je prevažala 25 ton dušikove kisline in druge kemikalije, je zagorela 20. maja. Številni od 1486 zabojnikov so z njenega krova zgrmeli v morje, preden so ta teden pogasili plamene. Onesnaženje z ladje v obliki plastičnih peletov, iz katerih izdelujejo tudi nakupovalne vrečke, je že doseglo zahodno obalo Šrilanke. Najslabše so jo odnesle nedotaknjene plaže v bližini mesta Negombo, plastični delci pa bi lahko dosegli tudi Indijo, Indonezijo in Somalijo.

Preiskava

Reševalci so skušali ladjo odvleči v globlje vode, a je danes singapursko podjetje X-Press Feeders sporočilo, da je zadnji del ladje že potonil na morsko dno 21 metrov globoko in da mu bo preostanek plovila sčasoma sledil.

Profimedia
X-Press Pearl

Nafta s plovila zaenkrat še ne uhaja. Pristojni namere, da razbitino odvlečejo v globlje vode, še niso opustili. Obstaja tudi možnost, da je nafta v požaru izgorela.

Preiskava nesreče že poteka, Šrilanka pa je odločena, da se dokoplje do kompenzacije. Tamkajšnja oblast je namreč prepričana, da je vzrok za požar bilo uhajanje dušikove kisline. Podjetje, ki je lastnika plovila, je potrdilo, da je posadka bila seznanjena z uhajanjem, a da sta ji Katar in Indija zavrnila dovoljenje, da tam zapusti ladjo. Nato pa je začelo goreti …