Lagodno življenje

FOTO: Slovenska mamilarska tolpa "brezdelnežev" služila milijone

S.R.
3. 6. 2021, 14.29
Posodobljeno: 3. 6. 2021, 14.41
Deli članek:

Slovenski kriminalisti so stopili na prste kriminalni združbi, ki je s preprodajo droge in pranjem denarja služila milijone.

PU Novo mesto
Zasežena droga.

Novomeške kriminaliste je na sled kriminalne združbe na začetku leta 2018 usmeril ameriški urad za boj proti drogam (DEA). Na območju Dominikanske republike so namreč zaznali Slovence, ki so se dogovarjali za nakup večje količine kokaina. Slovenski kriminalisti so nato v okviru mednarodnega sodelovanja potrdili, da gre za organizirano druščino, ki jo vodi 36-letni Ljubljančan. Ta je bil odgovoren za nabavo droge in organizacijo hudodelske združbe. Z drugimi besedami, vlekel je niti, drogo tudi sam prodajal svojim zaupnikom, od podrejenega pa pobiral izkupiček. Kot je pojasnil vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto France Božičnik, se je druščina ukvarjala s prodajo tako na debelo kot na drobno, vloge posameznikov pa so bile razdeljene in točno določene.

PU Novo mesto
Zasežena droga.

Polno skladišče

Zaključna akcija preiskave je potekala 18. maja letos, ko so kriminalisti opravili 18 hišnih preiskav na območju Ljubljane, Nove Gorice in Celja. V skladišču so zasegli 79 kilogramov različne droge, vključno s kokainom, heroinom in amfetaminom. Zasegli so tudi večjo količino sredstva za mešanje oziroma povečevanje količine droge ter drugih pripomočkov, ki so jih potrebovali pri svojem lopovskem poslu. V okviru preostalih hišnih preiskav so med drugim zasegli še manjše količine droge, mobilne telefone, SIM kartice, razne beležke in denar. Droga, ki so jo zasegli, je po prvih ocenah vredna nekaj milijonov evrov, a natančne analize še potekajo, je pojasnil Božičnik.

PU Novo mesto
Zasežena droga.

Lagodno življenje

Kriminalisti so sicer aretirali 17 osumljencev, ki so osumljeni 16 kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo droge. Vsi so slovenski državljani, preiskovalni sodnik pa jih je devet poslal v pripor. Sedem članov te druščine je doletela tudi kazenska ovadba zaradi pranja denarja, kar naj bi skupaj z zaenkrat še neidentificiranimi člani mednarodne hudodelske združbe počeli na območju Italije, Nemčije, Srbije in Slovenije. Tako so po navedbah Božičnika osumljencem v Srbiji s pomočjo srbskih kriminalistov zasegli skoraj milijon evrov gotovine. Gre sicer za moške, stare med 30 in 53 let, ki jih je policija zaradi pečanja z drogo v preteklosti že obravnavala. Motiv za njihov življenjski slog je seveda preprost. Gre za ljudi brez redne zaposlitve, ki jim je blizu lagodno življenje, so pojasnili kriminalisti.

Zaradi pečanja z drogo jim grozi od pet do 15 let zapora. Tisti, ki jim očitajo tudi kaznivo dejanje pranja denarja, pa si lahko ob obsodilni sodbi obetajo dodatno leto do deset let zapora.