naftni trg

Sodček nafte najdražji v zadnjih dveh letih; bodo cene goriva še bolj zrasle?

B.K.
1. 6. 2021, 11.54
Posodobljeno: 1. 6. 2021, 13.53
Deli članek:

Povpraševanje po črnem zlatu narašča, cene pa se znova gibljejo na pred koronskih nivojih.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Cene surove nafte so spet narasle. Danes je sodček severnoameriške nafte Brent na tržišču presegel ceno 70 ameriških dolarjev, kar se je nazadnje zgodilo pred skoraj natanko dvema letoma. Cena nafte sicer pada že od srede leta 2019, popoln zlom pa je naftni trg doživel lansko pomlad, ko je zaradi prvega vala novega koronavirusa in posledične ustavitve javnega življenja, cena energenta za nekaj časa padla celo pod ničlo. V drugi polovici lanskega leta se je cena za severnoameriške nafte Brent gibala okoli 40 dolarjev za sodček.

Do svežega poskoka v ceni je prišlo kljub temu, da se Indija še vedno spopada s hudim povečanjem okužb, novi ukrepi za zamejevanje epidemije pa so uvedeni tudi v nekaterih drugih azijskih državah. A za povečanje povpraševanje so tokrat odgovorne evropske ter severnoameriške države, k višanju cene pa naj bi pripomogli tudi sveži podatki o povečanju industrijske aktivnosti na Kitajskem.

Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC), ki je v začetku leta omejila proizvodnjo nafte, bo na današnjem srečanju razpravljala o morebitnem sproščanju teh omejitev. Poznavalci menijo, da se bodo zalivske države sicer odločile za sproščanje omejitev, a je vprašanje kako hitro in za koliko. Do jeseni bi tako cena nafte lahko še narasla, vsaj do 80 ameriških dolarjev za sodček.

Dodatna neznanka pri teh napovedih je Iran. Če bo iranskim oblastem uspelo doseči nov dogovor z Združenimi državami Amerike glede produkcije obogatenega urana, in če bodo ZDA v doglednem času umaknile sankcije proti Iranu, bi tržišče utegnila preplaviti poceni iranska nafta, ki bi lahko cene tega energenta znova znižala. A potek pogajanj je še vedno nepredvidljiv, zato si lahko obetamo, da bomo v prihodnjih mesecih za gorivo plačevali več kot smo doslej.