Ustavno sodišče proti Leljaku

V Radencih ostaja Titova cesta

Vestnik.si
1. 6. 2021, 10.42
Posodobljeno: 1. 6. 2021, 10.43
Deli članek:

Ustavno sodišče je sprejelo odločitev v zvezi s preimenovanjem Titove ceste v Radencih. Odpravili so odlok, s katerim so Titovo cesto preimenovali v Ulico osamosvojitve Slovenije.

M.V.
Titova cesta

Ustavno sodišče je odpravilo Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o imenovanju ulic, trgov in naselij v zdraviliškem kraju Radenci, ki so ga občinski svetniki sprejeli 29. 12. 2020. V Uradnem glasilu slovenskih občin je bil sporni odlok razglašen in objavljen dva dni dva dni kasneje, veljati pa je začel 1. 1. 2021. Kot izhaja iz obrazložitve sodišča, je župan Roman Leljak razglasil in objavil sporni odlok pred potekom petnajstdnevnega roka od njegovega sprejetja in s tem občanom in občinskim svetnikom onemogočil, da bi lahko sprožili začetek referendumskega postopka.

FB Roman Leljak
Sprejet odlok je Ustavno sodišče odpravilo. Ceste osamosvojitve Slovenije v Radencih torej ni.

»Izpodbijani občinski predpis je bil zato sprejet po postopku, ki je protiustaven in nezakonit. Odlok je zato v neskladju s tretjim odstavkom 46. člena ZLS ter posledično tudi s tretjim odstavkom 153. členom Ustave (1. točka izreka),« so zapisali pri tem pa tudi zavrnili argument občine, da morebitne nepravilnosti v postopku sprejemanja Odloka odtehta dejstvo, da se z njim odpravlja protiustavno stanje pri poimenovanju ulice.
Ustavno sodišče je tudi odločilo, da izpodbijani odlok odpravi in omogoči občanom, ki so v času od sprejetja predpisa do njegovega zadržanja izvedli prilagoditve z zamenjavo osebnih dokumentov oziroma druge spremembe, povezane s protiustavnim in nezakonitim postopkom preimenovanja imena ulice, da zahtevajo povrnitev neupravičeno nastalih denarnih obremenitev.

Kako bo z referendumom, ki je predviden za 13.junij?
Odločitev Ustavnega sodišča je pozitivno presenetila pobudnike, ki so meseca aprila zbrali več kot 300 podpisov za podporo referendumuKot je povedal Franc Vukajč je referendum že v teku, saj že poteka glasovanje po pošti. Kakšni bodo nadaljnji postopki, še ne ve.
Referendumsko vprašanje, o katerem naj bi občani odločali 13. junija 2021, pa se glasi: "Ali ste za to, da se uveljavi Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o imenovanju ulic, trgov in naselij v zdraviliškem kraju Radenci št. 031-0004/2020-7, z dne 29.12.2020, ki v 39. točki 1. člena določa, da se termin “Titovo cesto” zamenja s terminom “Cesto osamosvojitve Slovenije”, ki je bil sprejet v skrajšanem postopku na 19. redni seji Občinskega sveta Občine Radenci dne 29.12.2020?"