Zloraba otroka

Lastno hči je prisila v nepotrebne operacije in jo spravila na invalidski voziček

C.E.
1. 6. 2021, 10.10
Posodobljeno: 1. 6. 2021, 10.14
Deli članek:

31-letno Sophie Hartman iz Rentona v ameriški zvezni državi Washington so obtožili zaradi več kaznivih dejanj. Glavni očitek: zlorabe otroka.

YouTube
Obtožena Sophie Hartman

Svojo 6-letno hčer, ki jo je iz Zambije posvojila že kot dojenčico, je maltretirala z nepotrebnimi zdravniškimi obravnavami in posegi. Uspelo ji je doseči, da je zdravnike prepričala celo v nepotrebne operacije, je zapisalo tožilstvo v okrožju King.

Hartmanova je večkrat z dobrodelnimi akcijami zbirala denar za svojo hčerko. Razlagala je, da niti najboljši pediatri ne vedo natančno, kaj naj storijo in kakšna bolezen načenja zdravje njene malčice. Objavljala je posnetke, na katerih dekletce doživlja domnevne nenadne napade, podobne epilepsiji, nato naj bi postala povsem paralizirana, občasno naj bi celo prenehala dihati.

Preiskava je pokazala, da je Hartmanova svojo hči odvedla na kar 474 obiskov pri zdravnikih. Uspelo ji je, da so zdravniki dekletcu pripisali uporabo bergel, invalidskega vozička in neštetih tablet, na neki zasebni kliniki so ji celo vstali cevko za hranjenje.

Ko pa so jo leta 2019 v bolnišnici v Seattlu dobili na opazovanje za 14 dni, so ugotovili, da lahko dekle hodi samo, da ne potrebuje pripomočkov, kaj šele invalidskega vozička. Tudi sicer niso pri njej ugotovili nikakršne resne bolezni. Primer je začela preiskovati policija, tožilstvo pa je zdaj spisalo obtožnico, ki Hartmanovo bremeni zlorabe otroka.