Izjemen uspeh cepljenja

To mesto je »oaza zdravja« sredi epidemične katastrofe

S.R.
31. 5. 2021, 09.10
Posodobljeno: 31. 5. 2021, 09.11
Deli članek:

V brazilskem mestu Serrana je po eksperimentu s cepljenjem število smrti, povezanih s covidom-19, upadlo za 95 odstotkov.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Medtem ko je epidemija virusa sars-cov-2 v večjem delu Brazilije še vedno v polnem zagonu, v manjšem mestu Serrana na severovzhodu zvezne države Sao Paulo po uspešnem projektu cepljenja večine odraslih prebivalcev beležijo kar 95-odstoten padec števila smrti, ki so posledica covida-19. Kot poroča tiskovna agencija Reuters, je mesto s približno 45.000 prebivalci »oaza zdravja« v državi, v kateri je zaradi covida-19 doslej umrlo več kot 460.000 ljudi in ki s tega vidika velja za eno najhuje prizadetih držav na svet. Hitrost cepljenja v Braziliji je zaradi pomanjkanja cepiv izjemno počasna, a imajo prebivalci Serrane to srečo, da so vključeni v študijo biotehnološkega raziskovalnega centra Instituto Butantan, v katerem proizvajajo cepivo Coronavac kitajskega podjetja Sinovac.

Raziskovalci so v okviru študije poskušali ugotoviti, kje je tista meja, ko cepljenje uspešno zamejuje epidemijo sars-cov-2. Mesto so razdelili na štiri območja in spremljali, kakšni so učinki cepljenja. Ob začetku projekta se je število novih primerov okužbe v mestu še vedno povečevalo, širjenje virusa pa so uspešno zamejili ob 75-odstotni precepljenosti prebivalstva oziroma ko je bilo z obema odmerkoma cepiva proti covidu-19 cepljeno prebivalstvo treh območij. Po podatkih raziskovalnega centra se je od takrat število simptomatičnih primerov zmanjšalo za 80 odstotkov, število primerov hospitalizacije zaradi covida-19 za 86 odstotkov, število s covidom povezanih smrti pa kar za 95 odstotkov.

Podatki univerze Johns Hopkins sicer kažejo, da število smrti, povezanih s covidom-19, v Braziliji po aprilskem vrhuncu v zadnjem času na splošno nekoliko upada, a se to dogaja postopno, število novih primerov okužbe pa še vedno vztraja na zelo visoki ravni, pri čemer je Serrana obkrožena z mesti, v katerih je stanje še naprej dramatično. Po poročanju Reutersa se denimo v 24 kilometrov oddaljenem mestu Ribeirao Preto proti epidemiji še vedno borijo z zapiranjem javnega življenja.

Raziskovalni center podobno raziskavo izvaja tudi v mestu Botucatu, kjer si želijo s cepivom farmacevtske družbe AstraZeneca cepiti večino od 148.000 prebivalcev.