Michael Flynn

Nekdanji Trumpov svetovalec pozval k državnemu udaru

B.K.
31. 5. 2021, 08.20
Posodobljeno: 31. 5. 2021, 08.26
Deli članek:

Govoril je na srečanju teoretikov zarote in podprl idejo, da bi vojska storila državni udar.

Reuters
Upokojeni general Michael Flynn.

Nekdanji ameriški svetovalec za nacionalno varnost Michael Flynn, ki je to pomembno funkcijo zasedal v prvih dneh administracije predsednika Donalda Trumpa, je konec tedna, na konferenci kulta teorije zarote QAnon, katerega pripadniki verjamejo, da vodstvo Združenih držav Amerike obvladujejo satanisti, kanibali in pedofili, dejal, da bi se državni udar, kakršen se je zgodil v Mjanmaru, moral zgoditi tudi v ZDA.

“Hočem vedeti, zakaj se to, kar se je zgodilo v Mjanmaru, ne more zgoditi tukaj?” je Flynna vprašal eden izmed udeležencev. “Ni razloga. Mislim, da bi se moralo zgoditi tudi tukaj,” je odvrnil Flynn.

V Mjanmaru je vojska z udarom oblast prevzela 1. februarja in zaprla več demokratično izvoljenih voditeljev države. V protestih, ki so v državi izbruhnili po udaru je doslej umrlo najmanj 800 civilistov, več tisoč jih je vojska zaprla.

Podporniki teorije zarote QAnon so v preteklosti že večkrat izrazili javno podporo udaru v Mjanmaru, ameriške oborožene sile pa pozvali, naj storijo enako tudi v ZDA, kjer je po njihovem mnenju prišlo do goljufije pri volitvah za predsednika lansko jesen.

Flynn, sicer upokojeni general v ameriških kopenskih silah, je v prvem mesecu dni Trumpove administracije opravljal funkcijo svetovalca za nacionalno varnost. Trump ga je odpustil manj kot mesec dni po imenovanju, saj je ugotovil, da je lagal ameriškemu podpredsedniku Miku Penceu. Flynn je bil nato del preiskave Roberta Muellerja, kjer je bilo ugotovljeno, da je lagal tudi federalni policiji. Trump ga je pred koncem mandata oprostil. 62-letni Flynn je sicer visoko funkcijo opravljal že pred Trumpom. Njegov predhodnik Barack Obama ga je namreč imenoval za direktorja vojaške obveščevalne agencije DIA, kar je najvišja obveščevalna funkcija v ameriški vojski.