Slovenija

Zagreb ima novega župana - Tomislava Tomaševića

A.S./STA
30. 5. 2021, 22.01
Posodobljeno: 30. 5. 2021, 22.05
Deli članek:

V drugem krogu hrvaških lokalnih volitev so v štirih največjih hrvaških mestih dobili nove župane. V Zagrebu je zmagal kandidat zeleno-levičarske platforme Zmoremo! Tomislav Tomašević, v Splitu pa kandidat stranke Centar Ivica Puljak.

Profimedia
Tomislav Tomašević

Tako kot v prvem krogu je kandidat zelene levice Tomašević zanesljivo zmagal tudi v drugem krogu županskih volitev v Zagrebu. Kot je hrvaška volilna komisija objavila na svojih spletnih straneh, je po preštetih glasovnicah z več kot 99 odstotkov zagrebških volišč Tomašević dobil več kot 65 odstotkov glasov, medtem ko je kandidat skrajno desničarske stranke Domovinsko gibanje Miroslav Škoro prejel nekaj več kot 34 odstotkov glasov. Platforma Zmoremo! ima tudi največje število svetnikov v zagrebški mestni skupščini. Po napovedih, bodo večino zagotovili v koaliciji s SDP.

V Splitu je kandidat stranke Centar Ivica Puljak dobil nekaj manj kot 60 odstotkov glasov, kar je bilo za skoraj 20 odstotnih točk več kot kandidat HDZ Vice Mihanović. Puljaka sicer čakajo negotova pogajanja za sestavo vladajoče večine v splitskem mestnem svetu.

Če je HDZ izgubila županski stolček v Splitu, pa je njen kandidat Ivan Radić zanesljivo zmagal v Osijeku, kjer bo največja hrvaška stranka prvič imela župana. Radića je podprlo skoraj 63 odstotkov volivcev, njegov protikandidat Berislav Mlinarević, ki sta ga podpirali stranki Domovinsko gibanje in Most, je zbral nekaj več kot 37 odstotkov glasov. V Osijeku je HDZ tudi že oblikovala večino v mestnem svetu.

Zmaga na Reki pa je bila ena ključnih za največjo opozicijsko stranko SDP, s katero so se izognili polomiji, kot so jo doživeli na lanskih parlamentarnih volitvah. Tedaj je SDP dosegla enega najslabših volilnih izidov na volitvah za sabor. Kandidat socialdemokratov Marko Filipović je danes zbral nekaj manj kot 58 odstotkov glasov Rečanov, kar je zadostovalo za prepričljivo zmago nad neodvisnim sredinskim kandidatom Davorjem Štimcem. SDP je na Reki na oblasti vse od osamosvojitve države, prejšnji socialdemokratski župan Vojko Obersnel je vodil mesto 21 let, Filipović je bil njegov podžupan.

Na današnjih lokalnih volitvah so hrvaški volivci izbirali predsednike 14 županij ter 144 županov občin. Med drugim HDZ ni uspela znova prevzeti županskega stolčka v Vukovarju. V mestu, ki ima na Hrvaškem veliki simbolni pomen, je kot kot neodvisni kandidat ob podpori Domovinskega gibanja zmagal bivši član HDZ Ivan Penava. SDP je med drugim dobila župana v Varaždinu in Makarski. Nekoč nepremagljiva regionalna stranka v hrvaški Istri, Istrska demokratska skupščina, pa po dolgih letih ne bo več imela župana v Pulju, Pazinu in Buzetu.