kolonialna preteklost

Nemčija priznala genocid Namibijcev, plačala bo visoko odškodnino

B.K.
28. 5. 2021, 12.01
Posodobljeno: 28. 5. 2021, 13.09
Deli članek:

Nemčija bo Namibiji plačala več kot milijardo evrov odškodnine za genocid iz kolonialnega obdobja.

Profimedia
Obeležje genocida ljudstev Herero in Nama v namibijski prestolnici Windhoek.

Nemčija je danes zločine njene kolonialne vojske v Namibiji, iz začetka 20. stoletja, uradno prepoznala za genocid. Zunanji minister Heiko Maas je ob tem dejal, da je Nemčija ljudstvoma Herero in Nama povzročila “neizmerno trpljenje”, za kar bo namibijskim oblastem v naslednjih treh desetletjih plačala milijardo in sto milijonov evrov odškodnine.

Večino denarja bo šlo za izgradnjo podeželske infrastrukture, dobave pitne vode in usposabljanje kadrov. Približno 50 milijonov evrov bo namenjenih vzpostavitvi sklada za spravo med državama.

Nemške enote so med letoma 1904 in 1908, ko sta se ljudstvi Herero in Nama uprli kolonialni vladavini v tedanji nemški Jugozahodni Afriki, postrelila in mučila več deset tisoč ljudi. Na ducate so jih nemški vojaki odpeljali v puščavo Kalahari in jih tam pustili umreti.

Nemčija se je z namibijsko vlado o spravi začela pogovarjati leta 2015, v četrtek pa sta se strani, po devetih krogih pogajanj, dogovorili za besedilo skupne izjave, v kateri so nemški zločini opredeljeni za genocid.