Svet

ZDA niso več zainteresirane za nakup Grenlandije

B.K.
21. 5. 2021, 09.18
Posodobljeno: 21. 5. 2021, 09.28
Deli članek:

Ne zanimajo se več za dansko avtonomno ozemlje.

Profimedia
Grenlandska prestolnica Nuuk.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken se je ob koncu štiridnevnega obiska arktičnih držav ustavil tudi na Grenlandiji in tam potrdil, da se Washington ne zanima več za nakup tega avtonomnega ozemlja Danske.

“Na Grenlandiji sem, ker v Združenih državah globoko cenimo naše sodelovanje in ga želimo še okrepiti,” je ob robu obiska novinarjem dejal Blinken. Ob tem je poudaril, da se na Grenlandiji ni ustavil z namenom nakupa, na vprašanje, ali je Washington dokončno zavrgel načrte o nakupu otoka pa je odvrnil: “Lahko potrdim, da je to res.”

Da si ZDA želijo Grenlandije, ki je strateško pomembna za nadzor nad Arktiko, je avgusta leta 2019 oznanil bivši ameriški predsednik Donald Trump. “V bistvu si jo Danska lasti,” je dejal takrat. “Mi smo dobri zavezniki z Dansko. Varujemo jo, kakor varujemo veliko drugih delov sveta. Zato se mi je utrnila ideja [o nakupu Grenlandije].” Trump je sicer že takrat povedal, da načrt o nakupu ni na njegovi prednostni listi.

Trumpov predlog so danske oblasti označile za “absurden”, ni pa toliko zmotil Grenlandcev, ki si želijo tesnejših odnosov z ZDA. Novi premier tega avtonomnega ozemlja 34-letni Mute Egede je ob prevzemu oblasti prejšnji mesec dejal, da je prepričan, da bo to desetletje pomembno za razvoj sodelovanja med ZDA in Grenlandijo, grenlandska vlada pa je v začetku tega tedna predlagala sklenitev prostotržnega sporazuma z ZDA. Te so sicer že lani obljubile, da bodo Grenlandiji namenile 12 milijonov ameriških dolarjev za pomoč pri javnih projektih.