Dve plati

FOTO: V Celju naj bi varnostnik napadel občanko, ki ni nosila maske: »Zagrabi me za vrat in zabije z glavo v vrata.« A kdo je bil res napaden?

Jurij Pajk
21. 5. 2021, 07.54
Posodobljeno: 21. 5. 2021, 08.00
Deli članek:

Včeraj, nekaj pred pol deveto uro v Sparu na Ljubljanski cesti v Celju.

Facebook
Fotografija, ki jo je ob zapisu objavila občanka.

»Zjutraj sem šla v trgovino. Brez maske. Varnostnika ob vhodu ni bilo ali pa me ni videl, ko sem vstopila v trgovino. Na blagajni pristopi do mene, me vpraša, zakaj nimam maske, in kar na hitro pove, da bo poklical policijo. Hitro kot mali otrok, ki želi zatožit prijatelja, vzame telefon in jih pokliče. Angele v modrem. Plačam, kar se imela namen kupit, in takrat mi varnostnik zapre pot in me ne spusti do blagajne. S prekrižanimi rokami hodi proti meni, me stisne v kot in obrazloži, da mi je odvzel prostost in me bo zadržal do prihoda policistov. Zakaj? Ker nisem nosila maske. Želim se prerinit mimo njega, nakar se začne kalvarija.

Varnostnik me zagrabi in me ne spusti iz prijema. Derem se na njega, naj me spusti, obrazložim, da sem epileptik, da se slabo počutim, sesedem se na tla, prosim ga, naj me spusti ven na zrak, saj sem se slabo počutila.

Hodim proti izhodu in kaj naredi varnostnik? Zagrabi me za vrat in zabije z glavo v vrata. Prerivanje in suvanje se še ni končalo.«

To je del zapisa, ki ga je včeraj na družabnem omrežju Facebook objavila uporabnica. Objava je bila deležna številnih delitev in še bolj številnih komentarjev. Oseba je navedla še, da ji ne prodajalke ne druge stranke niso priskočile na pomoč – še več, označili naj bi jo za »histerično babo«. Varnostnik naj bi ji poškodoval vrat in uho.

Policisti, ki so se zglasili na kraju dogodka, naj bi bili nesramni. Ker ni imela osebne izkaznice in ker ni nosila maske, je dobila plačilna naloga, je zapisala. In še: »Ker sem napadla uradno osebo, pa sledi kazenska ovadba!«

Ko je prišla na celjsko urgenco, je pred njo v čakalnici bil taisti varnostnik. »Baje sem ga tako poškodovala, da bošček šepa,« je navrgla.

Napad na uradno osebo

Napad na uradno osebo, ko ta opravlja naloge varnosti
303. člen
(1) Kdor napade ali resno zagrozi, da bo napadel uradno osebo ali drugo osebo, za katero ve, da pomaga uradni osebi, ko ta opravlja naloge javne ali državne varnosti ali čuva javni red, se kaznuje z zaporom do dveh let.
(2) Če storilec ob storitvi dejanja iz prejšnjega odstavka uradni osebi ali drugi osebi, za katero ve, da ji pomaga, grozi z orožjem, ali z njo grdo ravna, ali jo lahko telesno poškoduje, se kaznuje z zaporom do treh let.
(3) S kaznijo iz prejšnjega odstavka, se kaznuje, kdor stori dejanje iz prvega odstavka tega člena proti dvema ali več osebam.

Za razjasnitev dogodkov smo se obrnili na Policijsko uprave Celje. Včeraj, »nekaj pred pol deveto uro je varnostnik poklical na Operativno komunikacijski center Policijske uprave Celje in sporočil, da ga je med opravljanjem dela v trgovini v Celju napadla stranka, ki jo je opozoril, ker ni nosila maske. Par minut za tem smo prejeli še klic zaposlene v trgovini, ki je prav tako povedala, da je stranka v trgovini napadla varnostnika«. Potrdili so, da bodo zoper osebo »zaradi nespoštovanja določil Zakona o nalezljivih boleznih in Zakona o osebni izkaznici« zoper občanko uvedli prekrškovni postopek, sicer pa zbirajo »obvestila v smeri suma storitve kaznivega dejanja Napad na uradno osebo«.

Glede ravnanja varnostnika in policistov se niso opredelili, znano ni niti, kakšne poškodbe je utrpela občanka in če je res epileptik. Bodo pa, kot so dejali, v nadaljevanju opravili še razgovore z osebami, ki so bile priča dogajanju, pregledali posnetke varnostnih kamer »ter opravili vsa druga potrebna preiskovalna dejanja«.

Skratka: »Preiskava suma storitve kaznivega dejanja kot rečeno še poteka.«