tudi okrvavljen prt

FOTO: Na dražbi predmeti nekdanjega francoskega cesarja Napoleona

B.K.
5. 5. 2021, 10.15
Posodobljeno: 5. 5. 2021, 10.35
Deli članek:

Francoska avkcijska hiša Osenat ob 200. Obletnici Napoleonove smrti na dražbi prodaja več kot 300 predmetov, ki si jih je lastil legendarni francoski general in politični voditelj.

Reuters
Žepna ura z Napoleonovim simbolom.

Zbiralci zgodovinskih predmetov so prišli do redke priložnosti, da v svoje zbirke vključijo predmete, ki si jih je lastil francoski vojaški in politični vodja, general in cesar Napoleon Bonaparte.

Dražbo, ki bo potekala danes, na 200. Obletnico Napoleonove smrti, organizira francoska avkcijska hiša Osenats. Na voljo je približno 360 zgodovinskih predmetov, med drugimi tudi koder njegovih las, številne srajce, nogavice in celo okrvavljene povoje in prt, s katerim so po obdukciji prekrili Napoleonovo truplo. Dražitelji pričakujejo, da bodo prt prodali za vsaj 15.000 evrov.

Reuters
Okrvavljen povoj iz obdukcije Napoleonovega trupla.

Nekdanji francoski cesar je umrl 5. maja leta 1821, na samotnem otoku Sveta Helena v Atlantskem oceanu, kamor so ga po njegovem zadnjem porazu v bitki za Waterloo izgnali Britanci. Star je bil 51 let.

Napoleon, ki se je rodil leta 1769 na Korziki, je Francijo vodil od leta 1799. Za cesarja se je oklical leta 1804, vladal pa je do leta 1814. V številnih vojaških podvigih je zavzel večino zahodne in srednje Evrope, leta 1809 pa je ustanovil Ilirske province, katerih ozemlje se je raztezalo tudi na zahodni del današnje Slovenije. V spomin na ta del slovenske zgodovine stoji v centru Ljubljane, na Trgu francoske revolucije, tudi Napoleonov spomenik poimenovan Ilirski steber, ki ga je leta 1929 zasnoval arhitekt Jože Plečnik, Napoleonova portreta na stebru pa je oblikoval kipar Lojze Dolinar.