Pravično?

Amazon bo v EU prejel davčne olajšave, kljub 44-milijardnem zaslužku

B.K.
5. 5. 2021, 09.04
Posodobljeno: 5. 5. 2021, 09.11
Deli članek:

Prihodki trgovca so dosegli rekordno raven, a poštenega davka Amazon v Evropi ne bo plačal.

Reuters
Šef Amazona Jeff Bezos je najbogatejši človek na svetu. Nič čudnega.

Ameriški spletni trgovec Amazon je v preteklem letu, med epidemijo covida-19, ko so bile številne trgovine zaprte, v evropskih državah zaslužil rekordnih 44 milijard evrov. A davka na ta dobiček ne bo plačal, saj je v Luksemburgu, kjer ima registriran sedež za Evropsko unijo, pridelal nekaj izgub. Zato bo deležen celo davčnih olajšav, poroča Multimedijski center RTV Slovenija.

Luksemburg, kjer je Amazon po poročanju britanskega časnika The Guardian lani naredil 1,2 milijarde evrov izgube, ga bo zato “nagradil” s 56 milijoni evrov davčnih dobropisov, teh ima v tej davčni oazi zdaj skupno že za 2,7 milijarde evrov.

V preostalih državah članicah Evropske unije, kjer je Amazon s svojim poslovanjem ustvaril rekordne prihodke, pa bo prav tako v državne blagajne plačal zanemarljive vsote. Amazon je namreč večji del prihodkov investiral, s čimer je prikazal majhne dobičke in se tako izognil plačilu visokega davka.

Izogibanje davkom je sicer že dolga leta najljubši “šport” Amazona. Ustanovitelj trgovca Jeff Bezos je namreč že na začetku svoje pot pred 27 leti sedež podjetja v Združenih državah Amerike skušal registrirati na območju rezervatov staroselskih plemen, kjer so podjetja oproščena plačevanja davkov, a so mu to oblasti zvezene države Kalifornije takrat preprečile. Nato je sedež Amazona registriral v mestu Seattle, kjer takrat prodaja preko spleta ni bila obdavčena. Evropsko poslovalnico je Amazon v Luksemburgu odprl leta 2003, z oblastmi te majhne državice pa je sklenil tajni davčni dogovor, katerega vsebina ni znana vse do danes, še pišejo na MMC RTVSLO.