Cepivo deluje

Dobra novica glede indijskega dvojnega mutanta

C.E.
1. 5. 2021, 20.35
Posodobljeno: 1. 5. 2021, 20.42
Deli članek:

Indija, ki se je v prvem in drugem valu zgledno izognila koronavirusu, v zadnjih dneh (prav zaradi tega?) skrbi za visoko število okužb s koronavirusom. Dnevno zagotovi približno polovico vseh primerov pozitivnih na svetu. Posledično imajo tudi rekordno smrtnost.

Profimedia
Izsek iz življenja v New Delhiju.

Nekateri mediji so že zagnali paniko zaradi indijske dvojno mutirane različice B.1.617. Je bolj nalezljiva od prvotne ali, kar bi bilo še bolj zaskrbljujoče, je odpornejša na znana cepiva, kot je na primer južnoafriška različica.

Roman Jerala, vodja Odseka za sintezno biologijo in imunologijo Kemijskega inštituta, je posredoval enega od odgovorov, ki še nedavno ni bil poznan. Na Twitterju je zapisal, da se cepivo družbe Pfizer pokazalo kot učinkovito. »Analiza serumov ljudi cepljenih s cepivom Pfizer je pokazala dobro nevtralizacijo mutant Indijske različice, bolje kot JAfriške,« je v skrajšani verziji sporočil in dodal, da cepivo deluje na dvojno mutanto celo bolje, kot na samo na E484Q, ki je en del te »indijske mutacije«, podoben problematični E484K pri južnoafriški in brazilski različici. Kakšna je kužnost indijske različice, pa še ni znano.