Nasilni birt

Marijo je ustrelil pred očmi otrok in njene mame

C.E.
1. 5. 2021, 17.05
Posodobljeno: 1. 5. 2021, 17.13
Deli članek:

Na Dunaju se ob zadnje grozodejstvu sprašujejo, kako da ni nihče pravočasno ukrepal in preprečil umora 35-letne Marije M.?

Reuters
Fotografija je simbolična

Četrtkov umor v dunajski soseski Brigittenau je že deveta nasilna smrt ženske v Avstriji v letošnjem letu. Storilci so bili v vseh primerih moški.

Marija M., mati dveh otrok, dvanajstletne deklice in triletnega fantka, je bila po poklicu medicinska sestra, poročajo avstrijski mediji. Poročena je bila s krčmarjem Albertom L., lastnikom pivnice na Winarskyhofu. Še lani mu je stala ob strani, ko se je spustil v sodni spor s političarko Sigrid Maurer, ki mu je očitala, da ji je pred tremi leti na Facebooku pošiljal obscena sporočila. V tem procesu so mediji Albertu nadeli vzdevek »Bierwirt« (krčmar, birt, šef pivnice, bi lahko prevedli),

Šele pred kratkim je potegnila črto. Imela je vsega dovolj, piše Kronenzeitung. Zahtevala je ločitev, česar tako imenovani Bierwirt očitno ni prenesel. V četrtek zvečer je prihrumel v Marijino stanovanje in jo ustrelil v glavo pred očmi njene matere, sosede in otrok. Nato se je s steklenico vodke v roki pijan opotekel na dvorišče, padel in se mirno predal policiji.

Pri Kronenzeitungu menijo, da bi morale biti ženske v času ločitvenega postopka, zlasti ko se ločujejo od moških, ki so potrjeno nagnjeni k nasilju, bistveno bolj zaščitene. In Albert L. je imel nasilne izpade, v policijski kartoteki je zabeležena njegova vpletnost v sedem nasilnih »incidentov«. Nazadnje je septembra lani pretepel nekega gradbenega delavca, zaradi česar bi se moral 6. maja zagovarjati na sodišču.