Blue Origin

VIDEO: Bezos začel s prodajo turističnih vozovnic za obisk vesolja

B.K.
30. 4. 2021, 09.33
Posodobljeno: 30. 4. 2021, 09.35
Deli članek:

Ameriško podjetje je napovedalo prodajo vozovnic za turistični obisk vesolja.

Reuters
Jeff Bezos v modelu pristajalne kapsule.

Ameriško podjetje Blue Origin, ki ga je ustanovil šef spletnega trgovca Amazon in najbogatejši človek Jeff Bezos, je v četrtek napovedalo, da bodo vesoljski zanesenjaki kmalu lahko kupili vozovnice za turistični obisk vesolja.

"Čas je. Rezervirate si lahko prvi sedež na krovu [raketnega plovila] New Shepard. /.../ Več podrobnosti bo objavljenih 5. maja," je podjetje zapisalo na svojem Twitter profilu.

V priloženem video posnetku je videti, kako raketno plovilo New Shepard, poimenovano po Alanu Shepardu, prvemu Američanu v vesolju, izvaja navpični pristanek, ob tem pa iz neba prileti tudi kapsula s človeško posadko, ki s pomočjo padal varno pristane na Zemlji. New Shepherd lahko namreč izvede tako vertikalni vzlet, kot vertikalni pristanek, zaradi česar je raketa primerna za večkratno uporabo.

Čeprav ameriška zasebna podjetja, ki razvijajo vesoljsko tehnologijo, kot sta omenjeni Bezosov Blue Origin in pa SpaceX Elona Muska, v zadnjih letih beležijo veliko gospodarsko rast in hiter tehnološki razvoj, pa je ruska vesoljska agencija Roskozmos doslej edina, ki je v vesolje poslala turiste.