Ghislaine Maxwell

FOTO: Zlorabljena? Prva fotografija Epsteinove ljubice po aretaciji razkrila modrice na obrazu

B.K.
30. 4. 2021, 08.48
Posodobljeno: 30. 4. 2021, 11.33
Deli članek:

Njeni odvetniki trdijo, da ji gre v zaporu slabše kot drugim zapornikom.

Reuters
Skrivnostna modrica na njenem levem očesu kaže na to, da v zaporu ni vse v redu.

Odvetniki Ghislaine Maxwell, nekdanje partnerke pokojnega obsojenega pedofila Jeffreyja Epsteina, so na včerajšnji sodni obravnavi sodniku predložili fotografijo osumljenke, na kateri ima vidno modrico na levem očesu.

59-letna dedinja, ki so jo oblasti pridržale lansko poletje, je osumljena sodelovanja v trgovini z mladoletnicami, ki naj bi jih priskrbovala svojemu partnerju Epsteinu. Maxwellova vse obtožbe zanika, od aretacije dalje pa je javnost ni videla, saj sodišče v dvorani ne dovoli fotografov.

Objavljena fotografija je torej prvi verodostojni posnetek Maxwellove v zadnjem letu dni, po besedah njenega odvetnika Bobbija Sternheima pa naj bi dokazovala, da je Maxwellova v zaporu deležna zlorabe, saj zaradi povezave z Epsteinom biva v hujših pogojih od ostalih zapornikov.

Izvor modrice je po odvetnikovih besedah posledica prikrivanja oči z nogavico ali brisačo, saj zaporniški pazniki vsakih 15 minut s svetilko posvetijo v njeno celico. Zaradi tega osumljenka ne more spati.

Reuters
Ker sodišče na obravnavah ne dovoli uporabe fotoaparatov, so edine podobe Maxwellove iz zadnjega leta skice, ki jih načrtajo sodni ilustratorji.

Maxwellova modrice najprej ni opazila, saj v celici nima ogledala, nanjo pa je tudi niso opozorili pazniki. Modrico naj bi opazila šele kasneje, in sicer v odsevu ščipalca za nohte. Za tem so jo uslužbenci zapora začeli zasliševati o izvoru poškodbe in ji groziti, da jo bodo prestavili v posebno samico za zapornike nagnjene k samomoru, če jim ne pove, kako se je poškodovala. Maxwellova naj bi sicer bila prestrašena in uslužbencem ter paznikom ne odgovarja na vprašanja, iz strahu pred aribtrarnim kaznovanjem, ki naj bi ga bila deležna.

"Maxwellova ne ve za vzrok modrice, je pa vse bolj zadržana glede poročanja paznikom, zaradi strahu pred maščevanjem, discipliniranjem in kaznovanjem," je na obravnavi povedal odvetnik Sternheim.

Po mnenju njene odvetniške ekipe je za slabo ravnanje z osumljenko kriva njena povezava s pokojnim Epsteinom zaradi katere naj bi jo pazniki in drugi zaporniki obravnavali diskriminatorno, saj da jo krivijo za njegove zločine.

Maxwellova je preko svojih odvetnikov že večkrat zaprosila za pogojni izpust iz pripora in na zagovarjanje iz prostosti. Sodišče je to vsakič zavrnilo. Obtoženka bo tako na sojenje, ki bi se naj začelo julija, morala počakati v priporu.