Sprememba

Cepljenim Američanom zunaj ni treba več nositi mask

L.K./STA
27. 4. 2021, 20.00
Posodobljeno: 27. 4. 2021, 20.06
Deli članek:

Ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je sprejel nove smernice, da Američani, cepljeni proti covidu-19, ne rabijo več nositi mask na odprtem, razen če so v gneči.

Profimedia
Nove smernice

Cepljeni proti covidu-19 se tako lahko prosto gibljejo zunaj, udeležujejo dogodkov in zbiranj z manj udeleženci ali pa jejo v restavracijah, so sklenili v CDC. "Če ste povsem cepljeni, potem lahko začnete delati stvari, ki ste jih prenehali zaradi pandemije," so sporočili iz te ameriške vladne agencije.

To velja za vse, ki so prejeli dva odmerka cepiva oz. če so polno zaščiteni po pravilih proizvajalca cepiva in je od zadnjega odmerka minilo najmanj dva tedna.

Še vedno pa morajo tudi cepljeni nositi maske, če se udeležujejo koncertov, shodov ali večjih športnih dogodkov, četudi ti potekajo na prostem.

V zaprtih prostorih pa je še naprej "priporočeno" nošenje obrazne maske. To velja tudi za trgovine ali druge javne prostore, v katerih ni gneče, so opozorili v CDC.

V ZDA je bilo doslej z najmanj enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih okoli polovica vsega prebivalstva. Tempo cepljenja se sicer nekoliko umirja, a po drugi strani upada tudi širjenje novega koronavirusa.