Prostotrgovinski sporazum

Evropski poslanci bodo pazili, da se bo to, kar je bilo dogovorjeno, tudi spoštovalo

L.K./STA
27. 4. 2021, 19.15
Posodobljeno: 27. 4. 2021, 19.25
Deli članek:

Evropski parlament bo nocoj glasoval o ratifikaciji sporazuma o odnosih EU in Združenega kraljestva po brexitu.

Profimedia
Sporazum ščiti pravice evropskih državljanov in enoten trg EU ter zagotavlja ohranjanje visokih standardov na področju varovanja okolja, socialne varnosti in davčne preglednosti.

Rezultat glasovanja bo sicer znan šele v sredo, a razprava, ki se je dopoldne odvila v parlamentu, kaže, da z ratifikacijo kljub številnim pomislekom in opozorilom o kršitvah dogovorjenega verjetno ne bo težav.

Ob začetku razprave je poslance nagovorila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in jih pozvala, naj dogovor - kljub določenim pomislekom glede implementacije nekaterih njegovih delov - podprejo in tako omogočijo, "da se premaknemo naprej".

Sporazum ščiti pravice evropskih državljanov in enoten trg EU ter zagotavlja ohranjanje visokih standardov na področju varovanja okolja, socialne varnosti in davčne preglednosti, je poudarila.

Kot je dodala, se zaveda, da nekateri poslanci niso naklonjeni ratifikaciji prostotrgovinskega sporazuma, dokler britanska stran nekaterih njegovih določil ne spoštuje. "Strinjam se z vami," jim je zatrdila in priznala, da "je sporazum na papirju le tako dober, kot je dobro njegovo uresničevanje v praksi".

Obenem je spomnila, da sporazum predvideva tudi določene povračilne ukrepe za primer kršitev sporazuma, ki jih EU sicer ne želi uporabiti, a jih bo, če bo to potrebno.

Sporazum o prihodnjih odnosih po brexitu, ki sta ga EU in Združeno kraljestvo sklenila na božični večer, je začel januarja začasno veljati, ker do izteka prehodnega obdobja s koncem minulega leta ni bilo dovolj časa za ratifikacijo v EU.

Za ratifikacijo na ravni EU je ključna potrditev v Evropskem parlamentu, ki mora soglašati s sporazumom, da se ta lahko uveljavi. Lahko ga le sprejme ali zavrne, spreminjati pa ga ne more. Za potrditev je potrebna navadna večina evropskih poslancev. Zadnji korak na strani EU bo nato še končna potrditev sporazuma s strani držav članic v okviru Sveta EU, ki mora biti soglasna.

Začasna uporaba sporazuma je bila sprva predvidena le do konca februarja, a so rok za ratifikacijo kasneje podaljšali do 30. aprila. Zapletlo se je predvsem zaradi težav pri izvajanju prvega sporazuma med stranema, sporazuma o izstopu Združenega kraljestva iz unije, ki je začel veljati februarja lani. London namreč krši protokol o Severni Irski.

To jezi številne evropske poslance, ki so zato tudi pripravili predlog resolucije, o kateri bodo prav tako glasovali nocoj in v kateri izpostavljajo, da je treba tako sporazum o izstopu Otoka iz EU kot sporazum o sodelovanju po brexitu v celoti izpolnjevati, v nasprotnem primeru pa od Evropske komisije pričakujejo uporabo vseh razpoložljivih pravnih instrumentov.

To je bila tudi rdeča nit današnje razprave na plenarnem zasedanju parlamenta v Bruslju. Vodja skupine Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber je britanskemu premierju Borisu Johnsonu na primer "danes, ko končno zaključujemo to ločitveno sago" jasno sporočil, da je dolžan spoštovati zaveze iz sporazuma o izstopu iz EU, še posebej protokol o Severni Irski. "Varovanje miru in stabilnosti na irskem otoku bo vedno prioriteta EU. Ne igrajte se z ognjem!"

Tudi Malik Azmani je v imenu liberalne skupine Renew izpostavil podobno: "Pet let po referendumu o brexitu vidimo, da izstop iz EU ni bil tako preprost, kot so obljubljali nekateri zagovorniki brexita, ampak je povzročil resno kolateralno škodo. Skupina Renew še ni prepričana, da je britanska vlada resnično pripravljena spoštovati svoje zaveze. Ta sporazum ni bianko ček, zaupanje je treba zgraditi na novo."

Sporočilo predsednice skupine socialistov in demokratov (S&D) Iratxe Garcie Perez danes je bilo podobno: brexit je zgodovinska napaka, a sporazum, o katerem bodo odločali danes, omejuje njegove negativne posledice, ščiti pravice delavcev, potrošnikov, okolja in podjetij. Zato bodo ratifikacijo podprli, a obenem ostali "izjemno pazljivi" in bodo uporabili vsa razpoložljiva sredstva, da zagotovijo ustrezno uresničevanje in spoštovanje sklenjenih sporazumov.