Rusa

Osumljenca za zastrupitev Skripala povezali z eksplozijo na Češkem

J.P.
18. 4. 2021, 09.01
Posodobljeno: 18. 4. 2021, 21.58
Deli članek:

Češka posebna policijska enota za boj proti organiziranemu kriminalu (NCOZ) je sporočila, da v povezavi z eksplozijami išče dve osebi z ruskima potnima listoma, ki sta osumljeni zastrupitve ruskega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke Julije v Veliki Britaniji leta 2018.

Profimedia
Aleksander Petrov in Ruslan Boširov

Rusa, ki sta osumljena, da sta leta 2018 v Salisburyju zastrupila Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo, so povezali z eksplozijo v skladišču streliva na Češkem štiri leta prej.

Češka policija je objavila fotografiji Aleksandra Petrova in Ruslana Boširova, ki sta v času eksplozije bila v državi. Oktobra 2014 naj bi tako na Češkem preživela šest dni ter obiskala območje, kjer je skladišče streliva. Eksplozija je terjala dve življenji. Češka je zato izgnala 18 uslužbencev ruskega veleposlaništva, ki so jih češke obveščevalne službe označile za ruske tajne agente. Državo morajo zapustiti v 48 urah.

Oblasti v Moskvi kakršnokoli vpletenost v afero Skripal zanikajo.

Po eksplozijah v skladišču z 58 tonami streliva oktobra 2014, ki ji je mesec kasneje sledila še ena v bližnjem skladišču z 98 tonami streliva, je na tisoče vojakov dve leti odstranjevalo neeksplodirana eksplozivna sredstva in strelivo, da bi bilo območje spet varno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je danes najavila izgon 20 čeških diplomatov. V Moskvi so pojasnili, da so 20 uslužbencev češkega veleposlaništva razglasili za persone non grate, državo pa da morajo zapustiti do konca ponedeljka. Sporočilo o izgonu so objavili, potem ko so češkega veleposlanika Vitezslava Pivonko pozvali na pogovor na rusko zunanje ministrstvo. Češko potezo so ob tem označili za "sovražno dejanje", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podporo Češki in njeni odločitvi o izgonu diplomatov so danes izrazile oblasti na Otoku, poroča STA. "Združeno kraljestvo v celoti podpira češke zaveznike, ki so razkrili, kako daleč so ruske obveščevalne službe pripravljene iti za izvajanje nevarnih in zlonamernih operacij v Evropi," je po poročanju AFP dejal britanski zunanji minister Dominic Raab.

"Odločeni in zavezani smo bolj kot kdaj koli prej, da odgovorne za napad v Salisburyju privedemo pred sodišče in pozdravljamo ukrepe čeških oblasti," je dodal.