po uvedbi sankcij

Biden pozval k umiritvi napetosti z Rusijo

J.P./STA
16. 4. 2021, 07.11
Posodobljeno: 16. 4. 2021, 07.14
Deli članek:

Ostaja pripravljen na uvedbo dodatnih ukrepov, če se bo Rusija še naprej vpletala v ameriško demokracijo.

Profimedia
Joe Biden

Ameriški predsednik Joe Biden je nekaj ur po objavi novih sankcij proti Rusiji in izgonu ruskih diplomatov pozval k umiritvi napetosti med ZDA in Rusijo ter izrazil željo po stabilnih in predvidljivih odnosih. 

Kot je dejal, je v zadnjem telefonskem pogovoru ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu večkrat ponovil, da bo odgovoril z enako mero, če se bo Rusija še naprej vpletala v ameriške volitve in ogrožala Ukrajino.

Biden je predlagal srečanje s Putinom letos poleti v Evropi, ker si ne želi nadaljevanja zaostrovanja spora z Rusijo. Z ruskim kolegom sta imela odkrit in spoštljiv telefonski pogovor, v katerem je Američan Rusu napovedal povračilne ukrepe za vpletanje v lanske predsedniške volitve in kibernetske napade proti ameriški vladi.

"Sedaj je čas za umiritev napetosti. Pot naprej vodi skozi premišljen dialog in diplomatski proces. ZDA so pripravljene na konstruktivno pot naprej. Kjer so interesi za ZDA, da sodeluje z Rusijo, bi morali sodelovati," je dejal Biden.

Ameriški predsednik je na vprašanje o tem, da ZDA niso uvedle sankcij proti udeležencem projekta plinovoda Severni tok 2 iz Rusije proti Nemčiji, odgovoril, da to zadeva ameriške zaveznike v Evropi in se o tem še dogovarjajo, čeprav sam že dolgo nasprotuje projektu.

Biden je v četrtek uvedel sankcije proti šestim ruskim računalniškim podjetjem, ki izvajajo računalniške vdore za ruske obveščevalce, proti 32 posameznikom in skupinam, ki so se vpletali v volitve, ter osmim posameznikom in skupinam, ki so povezani z ruskimi dejanji na Krimu. Poleg tega je pokazal vrata desetim ruskim diplomatom.

Med osebami, proti katerim so uvedene sankcije, je tudi Konstantin Kilimnik, ki je bil v preteklosti zaposlen pri nekdanjem šefu kampanje Donalda Trumpa Paulu Manafortu. Delal naj bi pravzaprav za rusko obveščevalno službo, ki ji je prenašal občutljive informacije o anketah in strategijah predsedniških kampanj leta 2016 ter prodajal zgodbo, da se je Ukrajina, ne pa Rusija, vpletala v volitve 2016.

Biden pa ni uvedel sankcij proti Rusiji zaradi domnevnega vzpodbujanja talibanov, da naj v Afganistanu napadajo ameriške in zavezniške vojake. Bela hiša je v četrtek priznala, da so obveščevalna poročila o tem bolj majava. Biden je med kampanjo leta 2020 Trumpu očital, ker zaradi tega ni ukrepal proti Rusiji.