Svet

Posnetki neznanih letečih predmetov burijo domišljijo po svetu

Antun Katalenić
15. 4. 2021, 18.10
Deli članek:

Tako Združene države Amerike kot Francija imajo aktivne preiskovalne organe, ki se ukvarjajo z neznanimi letečimi predmeti. Nekateri menijo, da se v njih skrivajo vesoljci.

Twitter
Posnetki piramidalnih letečih objektov, ki jih je ujela ameriška mornarica.

Ta ponedeljek smo obeležili 60 let od prvega poleta človeka v vesolje. Sovjetski kozmonavt Jurij Gagarin, sin kmečke družine iz zahodne Rusije, je 12. aprila 1961 ob 6.07 z izstrelišča v kazahstanski stepi poletel v orbito in se 108 minut pozneje varno vrnil na Zemljo ter instantno postal globalna zvezda.

Potem ko je obkrožil svet v kapsuli Vostok 3KA, je potoval po svetu tudi v bolj klasičnem smislu in obiskal številne države, kjer so ga prišle pozdravit navdušene množice. Gagarinovo življenje se je končalo komaj sedem let pozneje, ko je umrl v nesreči vojaškega letala. Njegov polet je obeležil prvo etapno zmago za Sovjete v vesoljski tekmi z Združenimi državami Amerike, ki so zaostanek nadoknadile nekaj let pozneje, ko so tudi same dobile svojega Gagarina v obliki astronavta Neila Armstronga, ki je kot prvi človek stopil na Luno. Odtlej so Američani tisti, ki vodijo v tehnologijah odkrivanja vesolja, ki je prek luže deljena odgovornost civilnega in vojaškega krila vlade. Pod okriljem Pentagona, ameriškega obrambnega ministrstva, se izvaja tudi program Unidentified Aerial Phenomena Task Force (v prevodu Enota za neidentificirane zračne fenomene), katerega nedavne poteze so povzdignile marsikatero obrv in ponovno v pozornost javnosti vrnile večna ugibanja o tem, ali smo v vesolju sami.

Profimedia
V Pentagonu priznavajo, da tudi sam večkrat ne znajo pojasniti vsega kar vidijo na nebu.

Nepojasnjeni dogodki

»Za tiste bralce, ki jih ta tematika bolj zanima, predlagam, da poiščejo informacije o dr. Edgarju Mitchellu, astronavtu, ki je bil del posadke Apolla 13 in je uspešno pristal na Luni. Potrdil je obstoj NLP-jev,« pravi Mark Savnik.

Iz Washingtona so namreč potrdili avtentičnost posnetkov, ki jih je z nočno kamero ujela posadka rušilca USS Russell zahodno od obale ZDA pred dvema letoma. V posnetku, ki je pricurljal na splet, je videti tri leteče predmete v obliki piramide, ki so pritegnili pozornost mornarjev. Še zdaleč pa ne gre za prvi tak primer v zadnjih letih. Lani je Pentagon potrdil avtentičnost črno-belih posnetkov iz let 2004, 2014 in 2015, ki prikazujejo neznane leteče predmete. Gibajo se na način, ki se zdi tuj vsemu, kar vemo o fiziki in možnostih tehnologije. Mark Savnik, raziskovalec neznanih letečih predmetov, ki pravi, da je že dvakrat osebno videl vesoljska plovila, in sicer nad Nanosom in na travniku v Ljubljani med nočnim sprehodom psa, pravi, da so ZDA končno začele postopno in »po kapljicah« javnosti razkrivati vse, kar vedo. Po njegovem mnenju se za površnimi in pavšalnimi izjavami Pentagona skriva še veliko tega, kar je javnosti skrito. V primerjavi z ZDA, pravi, je Francija bolj odkrita s svojimi ugotovitvami o 400 domnevnih opažanjih neznanih letečih predmetov od 70. let dalje, s katerimi se ukvarja posebna enota v okviru francoskega vesoljskega programa Geipan.

Raziskovanje vesolja

Po Savnikovem prepričanju ne more biti več dvoma, da imamo na svetu opraviti s tujo inteligentno raso, ki »je aktivno tukaj«. O tem po njegovih besedah pričajo tudi številni upokojeni vojaški častniki in obveščevalci, zaradi česar so ZDA tudi uradno bolj odkrito govorile o NLP-jih, čeprav nikoli ne omenijo z besedo »vesoljcev« ali česa podobnega. Tisti aktivno vpleteni v raziskovalne programe ne morejo ali ne smejo govoriti o dokazih, pojasnjuje Savnik, saj bi tudi na ta način lahko izgubili kredibilnost ali službo. »Vlade lažejo,« brezkompromisno pove Savnik in pove, da za več dogodkov pač ne more biti drugega pojasnila, kot da je šlo za srečanje z inteligentnejšo in naprednejšo vrsto od naše. »Čas je, da se začnemo s tem resno ukvarjati.« Raziskovanje vesolja se nadaljuje. Tako in drugače. Če želite priti čim bližje dogajanju, ima Evropska vesoljska agencija odprt razpis za novo generacijo astronavtov. Rok prijave je 28. maj 2021.

ESA
Evropska vesoljska agencija do 28. maja zbira prijave za nove astronavte.