Desus

Čoklova znova nad Juršo, tudi zaradi glasovanja o referendumu

B.K./STA
15. 4. 2021, 17.40
Posodobljeno: 15. 4. 2021, 17.43
Deli članek:

V stranki Desus je znova prišlo do spora med vodstvom in poslanci.

Bobo
Franc Jurša

Po ponedeljkovem zasedanju organov Desus, kjer so se dogovorili o enotnosti, je kmalu spet završalo med začasno vodjo Brigito Čokl in poslansko skupino. Čoklova je na vodjo poslancev Franca Juršo naslovila dopisa z očitki o ravnanju na seji DZ o zaščitni opremi ter glasovanju o nedopustnosti referenduma o noveli zakona o izvrševanju proračuna.

Čoklovo je najprej zmotilo, da je stališča poslanske skupine na torkovi seji DZ o priporočilih glede ugotovitev računskega sodišča o učinkovitosti nabav zaščitne in medicinske opreme predstavil poslanec Robert Polnar, ki ni več član stranke Desus, čeprav je še vedno član njene poslanske skupine.

Začasna predsednica Desusa se je obregnila tudi ob vsebinsko stališče poslanske skupine. "Ali si tako predstavljate izvajanje konsolidacije aktivnosti in članstva v stranki, ko cela Slovenija ve, kako je s to problematiko? Ali je to stranka centra, ki ne zmore distance pri tako evidentnih stvareh," je bila ostra v dopisu. Jurša ji je odgovoril, da je poslanska skupina ocenila, da revizijsko poročilo razkriva takratno stanje zadev v pogojih presežnega povpraševanja in bistveno omejene ponudbe in ga je treba vzeti dobronamerno, kot podlago za popravo in izboljšavo bodočih ravnanj.

STA
Brigita Čokl

Čoklovo je zmotilo tudi glasovanje poslancev glede nedopustnosti referenduma o noveli zakona o izvrševanju proračunov. Trije poslanci Desusa so namreč tako kot koalicija podprli sklep, da je referendum nedopusten, Jurša pa je bil vzdržan. "Kolikor razumem sredinsko držo jaz, sredinske stranke ne podpirajo radikalnih ukrepov ne leve ne desne strani, spoštujejo obstoječi pravni red," je navedla Čoklova. Jurša se je na to odzval, češ da so v poslanski skupini podrobno preučili novelo zakona in pobudo za razpis referenduma. Njihova odločitev je po njegovih navedbah temeljila na pravni argumentaciji, da je razpis referenduma o noveli tega zakona nedopusten na podlagi 90. člena ustave.

V Desus je sicer že dalj časa napeto. Po ponedeljkovem zasedanju izvršnega odbora in sveta stranke pa so sporočili, da so zgladili nesoglasja, ki so odmevala med strankinimi poslanci in Čoklovo. Odločili so se, da bodo delovali skupno, da ne bodo dovolili, da jih razdirajo drugi ali da se razdvajajo sami, je dejala Čoklova v izjavi po seji sveta in napovedala, da bodo stranka sredine.

Člani stranke se bodo na volilnem kongresu, ki bo že tretji v letu in pol, sestali 19. junija.