Samotestiranje

Državljani bodo imeli na voljo pet brezplačnih testov za domačo uporabo na mesec

S.R.
7. 3. 2021, 09.59
Posodobljeno: 7. 3. 2021, 12.06
Deli članek:

Vsak švicarski državljan bo imel od 15. marca naprej na voljo pet brezplačnih kompletov za testiranje za domačo uporabo na mesec.

Profimedia
Zaposlene testirajo tudi prek vzorcev sline.

Švicarska vlada želi s to potezo dodatno prispevati k uresničevanju načrta postopnega odpiranja države. Prebivalce želijo namreč vzpodbuditi, da bi se doma redno testirali sami, tudi če nimajo nobenih simptomov. Državljani bodo prejeli komplete za samotestiranje na prisotnost sars-cov-2, ki jih je mogoče uporabljati za štirimi stenami doma. A ostaja ena zagata, švicarski pristojni organi tovrstnih testov še niso odobrili, saj okoli njihove učinkovitosti v primeru asimptomatičnih okuženih oseb obstaja veliko neznank. To je tudi eden od razlogov, da bo stroške nakupa teh testov v lekarnah od 15. marca naprej krila država. Do brezplačnih testov bodo sicer upravičeni tudi čezmejni delavci.

»Negativen test ne sme voditi v lažen občutek varnosti in nerazumno vedenje,« so poudarili v petkovi izjavi za javnost. Ocenjujejo, da bo državo ta strategija testiranja, ki vključuje tudi širše brezplačno testiranje zaposlenih v podjetjih in šolnikov prek vzorcev sline, stala približno milijardo švicarskih frankov (približno 900 milijonov evrov), končno odločitev pa bodo sprejeli 12. marca.

V Švici se sicer po zadnjem tako imenovanem »lockdownu« znova odpirajo muzeji in knjižnice, obratovati bodo začele tudi številne druge storitve in dejavnosti, a bodo restavracije ostale zaprte. Vlada bo nato 19. marca odločala, ali bo od 22. marca naprej možno dodatno sproščanje ukrepov. V Švici je doslej za posledicami covida-19 umrlo že več kot 9000 ljudi.