POMOČ PRI HUJŠANJU

Po jutranjem žvečenju žvečilk se ljudje počutijo manj lačne

T.D.
7. 3. 2021, 10.06
Deli članek:

Pred 5000 leti so ljudje žvečili koščke brezovega lubja. Imelo je antiseptične lastnosti in druge zdravilne učinke, enake sodobnim žvečilnim gumijem.

dreamstime
Dodatna tvorba sline, ko žvečite žvečilni gumi, učinkovito zmanjša možnosti za slabost in različne nelagodje v trebuhu

Ti so danes seveda drugačni, a kako pravzaprav učinkujejo na naše telo? Žvečilni gumi brez sladkorja je učinkovito sredstvo za ubijanje bakterij, ki napadajo zobe. Ščiti jih pred propadanjem in vnetjem dlesni z ustvarjanjem dodatne sline, ki izpira kislino in ostanke hrane. Prav tako krepi sklenino z dodajanjem kalcija in fosfata. Če žvečilka vsebuje sladkor, pa negativno vpliva na zdravje zob. Bakterije, ki živijo v ustni votlini, prebavijo sladkor, preden pride v želodec, kar povzroči kopičenje oblog na zobeh. Posledično se tudi stanje zob sčasoma poslabša.

Izboljša vaš spomin

Žvečenje pospeši srčni utrip ter poveča pretok krvi in ​​dovajanje kisika v možgane. Eden od pozitivnih učinkov teh procesov je kognitivni dražljaj, ki ga doživite: izboljšuje budnost, razmišljanje, odločanje in spomin. Na žalost to dolgoročno ne deluje – deluje le, če žvečite pred zahtevnimi opravili ali med njimi.

Pomaga pri hujšanju

Po jutranjem žvečenju žvečilk se ljudje počutijo manj lačne. A strokovnjaki pri tem opozarjajo, da je učinek kratkotrajen – čez čas je učinek pravzaprav nasproten, saj žvečilko zgolj žvečimo, telo pa ne dobi hrane, ki jo tako rekoč pričakuje.

Vpliva tudi na prebavni sistem

Dodatna tvorba sline, ko žvečite žvečilni gumi, učinkovito zmanjša možnosti za slabost in različno nelagodje v trebuhu. Vendar pa nenehno žvečenje povzroči tudi požiranje zraka vzdolž prebavnega traku, kar povzroči pline, ki vodijo v napihnjenost.

Vpliva tudi na možgane

Presenetljivo je, da je žvečilni gumi odličen proti stresu in za izboljšanje razpoloženja. Znižuje raven kortizola, stresnega hormona, preprosto žvečenje pa večino ljudi sprosti, razblini tesnobo in utrujenost ter dvigne razpoloženje čez ves dan. Toda nenehen pritisk na čeljust poveča količino in pogostost migren ter napetostnih glavobolov.